Na blogu znajdziecie bułeczki klasyczne – kajzerki, bułeczki poznańskie, przepyszne bagietki czy bardzo lubiane przeze mnie bułeczki ekspresowe które wyrastają wraz z nagrzewaniem się piekarnika. Dziś mam jednak dla Was nieco zdrowszą wersję bułeczek, pełnoziarnistą a do tego z mnóstwem ziaren. Są fantastyczne!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– bułeczki jogurtowe
– kajzerki
– bułki poznańskie
– bagietki
– ciabatta
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– chlebek z pesto
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– Rogaliki maślane
– Chlebek nadziewany fetą
PEŁNOZIARNISTE BUŁKI ORKISZOWE
Ilość porcji: 8 bułeczek
Przygotowanie: 2 godziny 30 minut
Składniki:
– 250 g mąki orkiszowej jasnej (możesz zastąpić jasną pszenną)
– 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (możesz zastąpić pełnoziarnistą pszenną)
– 370 g ciepłej wody
– 7 g suchych drożdży (1 opakowanie drożdży instant)
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko do posmarowania
– 1 szklanka ziaren (pół szklanki płatków owsianych, pozostałe pół to miks pestek słonecznika, siemienia lnianego i sezamu)
– ziarna do posypania (sezam, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik)
Przygotowanie:
- Do misy miksera dodaj obie mąki, wodę, drożdże, cukier i sól. Zacznij miksować najpierw na mniejszych obrotach a jak mąka się wchłonie już na większych obrotach, w sumie około 6-7 minut. Mieszaj ciasto końcówką typu hak. Jak ciasto się uformuje dodaj szklankę ziaren i jeszcze raz wymieszaj.
- Odstaw ciasto na 1-1,5 h do wyrastania.
- Po wyrośnięciu podziel ciasto na 8 części i formuj okrągłe, spłaszczone bułeczki. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Przykryj je ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
- Bułeczki nasmaruj za pomocą pędzla kuchennego mieszaniną rozkłóconego jajka. Na koniec możesz posypać kajzerki ziarnami, będą wyglądały atrakcyjniej.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez 20 minut.
SMACZNEGO!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/12/buleczkiorkiszowepelnoziarniste-9-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/12/buleczkiorkiszowepelnoziarniste-11-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/12/buleczkiorkiszowepelnoziarniste-3-768x1024.jpg)
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/12/buleczkiorkiszowepelnoziarniste-6.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
8 comments
Czy mozna zrobic z tego przepisu chleb zamiast bulek?
Tak, chlebek z tego przepisu jak najbardziej wyjdzie 🙂
Tylko dodam jedno – trzeba wydłużyć czas pieczenia do mniej więcej 40-50 minut – trzeba obserowować.
Dziekuje. jeszcze jedno pytanie-czy mozna wyrobic ciasto reka bo nie mam miksera?
Tak oczywiście, choć wymaga to dłuższego czasu wyrabiania 🙂
jak piec takie bułeczki, góra-dół czy termoobieg?
Jeśli w przepisach podawana jest tylko temperatura zawsze oznacza to ustawienie góra-dół. To umowna zasada.
Super przepis! Dawno nie wyszły mi tak pyszne bułki. Mieszałam mąkę orkiszową z pszenną.