Uwielbiam robić klasyczne włoskie tiramisu, ale to jest także genialne, no ale jak może nie smakować coś, co jest o smaku pistacji!
Do zrobienia pistacjowego tiramisu potrzebny Ci będzie krem pistacjowy. Kupisz go w sklepach z włoskimi produktami lub online, ale bywa także podczas włoskich tygodni w niektórych sieciach handlowych. Uwielbiam ten krem do ciasta drożdżowego, chałki, a nawet po prostu na chleb. Jest w mojej ocenie lepszy niż wszelkie czekoladowe czy orzechowe kremy i smarowidła!
Polecam Ci także moje przepisy na inne desery:
– tiramisu
– prosta szarlotka
– gruszki pieczone w miodzie
– chlebek bananowy
– florentynki
– przepis na chałwę
– truskawki z kruszonką
– blok czekoladowy
– ciasto zebra
PISTACJOWE TIRAMISU
Przygotowanie: około 25 minut + chłodzenie
Składniki:
– 250 g serka mascarpone
– 5 żółtek
– 40 g cukru pudru
– 3-4 łyżki kremu pistacjowego
– 180 ml mocnej kawy espresso
– 30 ml amaretto
– 20-30 podłużnych biszkoptów (około 150 g)
– 2 łyżki posiekanych pistacji
– opcjonalnie kakao do posypania
– szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Żółtka jajek ubij z cukrem na bardzo puczystą masę. Dodawaj do niej stopniowo mascarpone i miksuj cały czas. Na koniec dodaj krem pistacjowy i jeszcze krótko ubij.
- Zaparz mocną kawę, nieco ją wystudź i dodaj alkohol.
- Tiramisu możesz zrobić w jednym naczyniu lub w pucharkach. Układaj naprzemiennie biszkopty maczane w kawie, porcję kremu i dalej znów biszkopty i krem. Porcja powinna Ci wystarczyć na mniej więcej 3-4 pucharki takie jak u mnie.
- Tak przygotowane tiramisu schowaj do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki posyp deser jeszcze posiekanymi pistacjami lub jeśli wolisz to najpierw kakao a później pistacjami.
Smacznego!