Sekrety dobrej włoskiej pizzy można zgłębiać całe życie, a ja po wielu latach eksperymentowania w tym zakresie mam już swoje ulubione rozwiązania. Niesamowicie lubię ciasto na włoską, cieniutką pizzę, inspirowaną cieniutkim włoskim plackiem. Robi się je z naprawdę niewielką ilością drożdży, a sekretem tamtego przepisu jest jego bardzo powolne wyrastanie w lodówce. Odpowiednio zrobione cienkie ciasto jest dość proste przy rozciąganiu, nie wraca uparcie do innego kształtu, dzięki temu możemy naprawdę w prosty sposób zrobić piękny duży placek który jest idealnie cienki.
Wiem, że wiele/wielu z Was już spróbowało tego przepisu, a jeśli jeszcze nie to zapraszam koniecznie tu: włoska pizza na cienkim cieście.
Dziś mam dla Was natomiast inny przepis, idealny dla fanów pieczywa na zakwasie. Ten przepis szczególnie sprawdza się przy przygotowaniu pizzy w typie neapolitańskim, z nieco większymi brzegami i cienkim plackiem w środku. Brzegi są tu idealnie wypieczone, tworzą fantastyczne przestrzenie w środku i mają idealną chrupkość ciasta. Gorąco zachęcam aby zrobić tą pizzę w domu!
Koniecznie użyjcie dobrej mąki do pizzy, czyli tej w typie 00. Jest ona dostępna w większych supermarketach, zwykle z narysowaną pizzą na opakowaniu. Tym razem do tego przepisu będziecie potrzebowali także mąki żytniej typ 720, czyli mąki jaką dodaje się do zakwasu żytniego.
Polecam Wam także:
– włoska pizza na cienkim cieście
– Ciasto na pizzę
– pizzę z salami
– pizzę na tortilli
– sałatka gyros
– Pizza z patelni bez drożdży
– pizzę z patelni
– pizzę z ciasta francuskiego
– zapiekanki z pieczarkami
–Mini pizza
WŁOSKA NA ZAKWASIE
Przygotowanie: 20 minut + 6-18 h wyrastania ciasta + przygotowanie zakwasu
Ilość porcji: 3 lub 4 pizze
Składniki zakwas:
– 20 g zakwasu żytniego
– 50 g mąki żytniej typ 720
– 50 ml wody
Ten proces dokarmienia zakwasu musisz zrobić na 12-14 godzin przed przygotowaniem ciasta właściwego, czyli np wieczorem dnia poprzedniego. Do zakwasu dodaj mąkę i wodę i dokładnie wymieszaj, włóż do większej miseczki lub słoja (zakwas urośnie) i przykryj folią spożywczą.
Uwaga: możesz skrócić ten proces, jeśli akurat masz zakwas który odświeżałaś/eś około 12-15 h wcześniej. Co to oznacza? Nie chodzi mi o tradycyjne dokarmianie kiedy do np 100 -200 g zakwasu dodajesz kolejne 60g mąki i 60 g wody. Chodzi o moment kiedy zostawiasz tylko część zakwasu np około 40-50 g i dodajesz sporą ilość świeżej mąki i wody (około 80-100g każdego). Ja raz na 2-3 tygodnie przynajmniej odświeżam swój zakwas właśnie w ten sposób i to też doskonały sposób aby wykorzystać go wtedy na pizzę. Weź wtedy 120 g gotowego odświeżonego zakwasu.
Składniki ciasto:
– 500 g mąki pszennej typ 00 + trochę do podsypywania*
– 100 g mąki żytniej typ 720
– 370 ml ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 14 g soli
– opcjonalnie: semolina do podsypywania
Składniki sos:
– 1 puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– po łyżeczce suszonego oregano i suszonej bazylii
– pół cebuli
– pół łyżeczki chilli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Do pizzy:
– 1 szklanka startego sera mozzarella (możesz użyć mozzarelli w zalewie, ale dokładnie ją odsącz)
– ulubione dodatki do pizzy
– szczypta suszonego oregano do posypania
* jeśli chcesz zastąpić mąkę 00 zrób to najlepiej mąką typu 450, choć efekt nie będzie identyczny
Przygotowanie:
- Do misy miksera dodaj przesianą mąkę pszenną oraz żytnią, wodę, cały przygotowany wcześniej zakwas, sól i oliwę. Za pomocą końcówki typu hak zacznij mieszać ciasto. Najpierw przez kilka minut na niższych obrotach aby składniki się połączyły, a następnie wyrabiaj ciasto około 4-5 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i będzie odchodziło od dłoni.
- Ciasto podziel na 3 lub 4 równe części (najlepiej użyć do tego wagi kuchennej). Dlaczego na 3 lub 4? Z podanej porcji możesz przygotować 3 większe pizzę lub 4 mniejsze. Jeśli przygotowujesz pizzę typu neapolitańskiego tak jak na zdjęciu, wyjdzie też nieco mniejsza w obwodzie. Na zdjęciu widzicie pizzę z 1/4 ciasta podanego w przepisie.
- Wyrastanie: ten proces możesz robić dwojako. Wersja szybsza to 4-6 h wyrastania ciasta w temperaturze pokojowej na blacie w kuchni. Wersja dłuższa to wyrastanie ciasta w lodówce przez 12-14h + 1-2 h ocieplanie w warunkach pokojowych. Dopasuj ten czas do swoich potrzeb.
- Przygotuj duży talerz, lekko obsyp go mąką i z podzielonego ciasta stwórz ładne kulki lekko spłaszczone. Kładź kulki ciasta na talerzu w odstępach i przykryj całość folią spożywczą. Teraz możesz je położyć na blacie i czekać kilka godzin lub wstawić do lodówki na minimum 10 godzin, do 14 h maksymalnie.
- Wyjmij ciasto z lodówki na 60-90 minut przed tym jak zaczniesz z nim pracować (jeśli wyrasta w lodówce).
- W tym czasie przygotuj sos. Drobno posiekaj czosnek i cebulę, następnie podsmaż je na oliwie. Kiedy są już zeszklone dodaj 1 puszkę pomidorów oraz pozostałe zioła. Gotuj dość często mieszając przez 20-30 minut a na koniec zblenduj na jednolity sos.
- Rozgrzej [piekarnik do 250 st C, lub tyle ile zdołasz (w niektórych piekarnikach maksymalna temperatura to 240 stopni). Pizzę możesz piec na kamieniu do pizzy jeśli go posiadasz lub na rozgrzanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W obu przypadkach blacha lub kamień muszą być rozgrzane. Do włożenia pizzy do piekarnika przyda Ci się specjalna drewniana łopatka.
- Na blacie posypanym mąką lub semoliną formujcie pizzę. Najlepiej robić to ręcznie z wyczuciem, naciskając na ciasto od środka do zewnątrz. Możesz przygotować pizzę jednolicie cienką lub tak jak ja zdecydować się na pizzę z grubszymi brzegami, wtedy lekko naciskaj środek i rozciągaj go pozostawiając dość gruby rant na około pizzy.
- Cienki placek do pizzy posmaruj cieniutko sosem zostawiając rant dookoła, posyp tartą mozzarellą i połóż ulubione dodatki. Niektóre dodatki takie jak rukola, szynka parmeńska, bazylia czasem pomidorki kładziesz na pizzy dopiero po upieczeniu. Całość posyp odrobiną oregano i włóż do piekarnika zsuwając pizzę na gorącą blachę lub kamień (jak zrobisz to kilka razy nabierzesz wprawy).
- Pizzę piecz przez 8-10 minut, do czasu kiedy się pięknie zrumienią boki i rozpuści ser oraz dodatki.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
7 comments
Uwielbiam taką cienką… Dawno nie robiłam więc czas to nadrobić 🙂
PROŚBA O PODANIE ILE ZAKWASU DODOAC DO CIASTA, CZY JEST TO 120 GRAM DO 600 GRAM MĄKI?
Tak 120 g zakwasu zgodnie z przepisem i 600 g mąki
Pizzy niestety nie robi się na zakwasie, zakwasza się jedynie ciasto przez wolne wyrastanie w temperaturze pokojowej przez 24h.
Pyszne ciasto wyszło. Zostawiłam do wyrastania w lodówce. Zrobiłam z niego focaccię z rozmarynem i pomidorkami.
focaccia brzmi genialnie!
Uwielbiam taka swoja pizze na zakwasie…..tak gwoli scislosci te „skladniki na zakwas” , to chyba tak zwany zaczyn(wlasnie tak robi sie chleb na zakwasie)?