Chcąc opisać Wam książkę kulinarną, najlepiej pokazać przepis z niej pochodzący. Tym razem miałam okazję spróbować nie tylko jednego, ale kilku dań pochodzących z Kuchni Polskiej wg Karola Okrasy wydanej przez Lidl Polska. A to wszytko dzięki warsztatom kulinarnym. Podczas warsztatów Karol rozdzielił zadania. Nam przypadło zrobienie placków z ugotowanych już ziemniaków z dodatkiem suszonych pomidorów. Dlatego to te placuszki chciałam Wam zaprezentować. Tym razem zrobiłam je w domu z dodatkiem szpinaku z czosnkiem. Przyznam że to fantastyczne danie, pozwalające na wykorzystanie nie zjedzonych ziemniaków z obiadu.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
– placki z kalafiora
– placki z ziemniaków i marchewki
– placki z marchewki
– placuszki pełnoziarniste z jabłkami
– placki ziemniaczane z łososiem
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami
– racuchy z borówkami
– Placki z kiszonej kapusty – Fuczki
PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW
PRZYGOTOWANIE: 25 minut + czas gotowania i studzenia ziemniaków
ILOŚĆ PLACKÓW: 14-17 placków
SKŁADNIKI:
– 500 g ugotowanych ziemniaków
– 1 jajko rozmiar L
– 150 g mąki pszennej + do podsypania
– 15-20 suszonych pomidorów
– 1,5 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– olej do smażenia
– oliwa
– świeże liście szpinaku (spora garść na 1 porcję)
– ząbki czosnku (1 ząbek na 1 porcję)
– odrobina gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki po ugotowaniu należy zmielić w maszynce lub bardzo dokładnie zgnieść przy użyciu tłuczka do ziemniaków, a najlepiej specjalnej zgniatarki do pure. Ziemniaki należy przestudzić zanim dodacie pozostałe składniki – jajo, mąkę, drobno pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz. Dodajcie je jednocześnie a dopiero później wyróbcie szybko ciasto za pomocą dłoni. Nie można ciasta wyrabiać zbyt długo ponieważ zacznie się kleić.
Na stolnicy lub desce podsypcie odrobinę mąki. Wyjmijcie porcję ciasta i zróbcie gruby wałek. Za pomocą noża podzielcie ciasto na porcje a z tych zróbcie placuszki o grubości ok 1 cm. Tak przygotowane placki smażcie na oleju do zrumienienia z obu stron.
Na drugą patelnię wlejcie odrobinę oliwy i wrzućcie czosnek pokrojony w plasterki. Po 2 min dodajcie szpinak i smażcie ok 1 minuty aż liście zmiękną. Dodajcie odrobinę gałki muszkatołowej i wyłóżcie szpinak na usmażone placuszki.
Smacznego!
Zapraszam także do obejrzenia innych dań przygotowanych podczas warsztatów z Lidlem