Została Wam z obiadu resztka ziemniaków z którą zastanawiacie się co począć. To idealny przepis na wykorzystanie ziemniaków nawet następnego dnia. Wystarczy ze wstawicie je do lodówki a nazajutrz dodacie kilka dodatków, ser feta i gotowe 🙂 Robiłam już jakiś czas temu podobne placki z gotowanych ziemniaków, wykorzystując do nich suszone pomidory i podając ze szpinakiem. Polecam Wam serdecznie również tamten przepis.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
– placki z kalafiora
– placki z ziemniaków i marchewki
– placki ziemniaczane z łososiem
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki pełnoziarniste z jabłkami
– placuszki z dyni
– placki z marchewki
– placki serowe z jabłkami
– racuchy z borówkami
PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW z fetą
PRZYGOTOWANIE: 25 minut + czas gotowania i studzenia ziemniaków
ILOŚĆ PLACKÓW: 14-17 placków
SKŁADNIKI:
– 500 g ugotowanych ziemniaków
– 1 jajko rozmiar L
– 150 g mąki pszennej + do podsypania
– 100-150 g sera feta
– 1 łyżeczka pieprzu
– olej do smażenia
– pomidorki koktajlowe
– koperek do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki po ugotowaniu zmiel w maszynce lub bardzo dokładnie zgnieć przy użyciu praski do ziemniaków. Upewnij się że ziemniaki są już chłodne, zanim dodasz kolejne składniki – jajo, mąkę, rozgnieciony widelcem ser feta, sól i pieprz. Dodaj je jednocześnie a dopiero później wyrób szybko ciasto za pomocą dłoni. Nie można ciasta wyrabiać zbyt długo ponieważ zacznie się kleić.
- Blat podsyp odrobiną mąki. Wyjmij porcję ciasta i zrób gruby wałek. Za pomocą noża podziel ciasto na porcje a z tych zrób placuszki o grubości ok 1 cm. Tak przygotowane placki smaż na oleju do zrumienienia z obu stron.
- Gotowe placuszki podaj posypane koperkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
I jeszcze pyszne przepisy na śniadania:
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros, Omlet z serem brie, Jajko w bułce, Tosty francuskie z parmezanem, Śniadaniowa quesadilla z jajkiem, Tosty o smaku pizzy bez pieczywa, Bruschetta z burratą i pomidorami, Croissont zapiekany z brzoskwiniami, Placki z kaszy manny, Jajka sadzone jak obraz, Tosty z omletem i dodatkami, Kajzerki nadziewane szynką i serem
1 comments
Wygląda naprawdę smakowicie! Do tego prosty przepis. Pomysł na dobrą kolację 🙂 Świetny przepis!