To danie jest takie właśnie moje, takie niby trochę tradycyjne ale jednak nowoczesne, połączenie kilku ciekawych składników i smaków, które wręcz idealnie się dopełniają. Odchodzę tez od podawania dań w tradycyjny sposób, bo kto powiedział że po lewej stronie musi być ziemniak, poniżej surówka a po prawej mięso. Nie! Ja chcę aby moje smaki się wzajemnie przenikały, aby kurka mogła być zjedzona z ziemniakiem, aby masło z dodatkiem szałwi mogło znaleźć się obok mięsa bo z nim też idealnie smakuje!
Czy to danie będziecie robili dłużej? W zasadzie tyko chwilkę bo podpiekłam ugotowanie ziemniaki. Ale tylko tyle!
Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów na obiad polecam Wam kilka moich ulubionych z mięsem:
gratin ziemniaczane
polędwiczki z szynką parmeńską
Kotlety mielone w sosie z suszonymi pomidorami
Kurczak caprese
Boeuf bourguignon – przepis Julii Child
Sznycel z indyka
Gulasz z indyka
Makaron Boeuf Strogonow
Pieczona polędwica wieprzowa
Kotlety mielone z mozzarellą
Placek po węgiersku
Roladki z indyka z mozzarellą i suszonymi pomidorami
POLĘDWICZKI W SOSIE KURKOWYM
Przygotowanie: 45 minut
Ilość porcji: 2
Składniki polędwiczki:
– 300-400 g polędwicy wieprzowej
– 200 g kurek
– 2 łyżki oliwy
– pół białej posiekanej drobno cebuli
– 50 ml białego wina
– 4 łyżki śmietany 18%
– sól, pieprz
Składniki ziemniaki z fasolką:
– 8-10 mniejszych ziemniaków (jeśli są bardzo malutkie to więcej) najlepiej młodych
– 1 szklanka fasolki szparagowej
– 70 g masła
– garść świeżych listków szałwii
– 1 czubata łyżka (lub 2 płaskie) bułki tartej
– sól, pieprz
– zalewa do pieczonych ziemniaków: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczki pieprzu, mała szczypta soli, pół łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
- Kurki zalej wodą i dodaj do niej łyżeczkę soli. Pozwoli ona na pozbycie się piasku z grzybów. Mocz je około 7-10 minut a później jeszcze sprawdź, usuń większe zanieczyszczenia z końcówek i przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.
- Przygotowanie ziemniaków zacznij od dokładnego wyczyszczenia, bo najlepiej do tego dania ugotować młode w skórkach. Ja do czyszczenia używam kuchennego zmywaka i jego ostrej strony (mam jeden dedykowany do tego) lub ostrzejszego srebrnego zmywaka i pod bieżącą wodą szoruję wszystkie ziemniaki.
- Po umyciu włóż je do garnka, zalej wodą, dodaj sól do smaku i gotuj do miękkości.
- W tym czasie umyj i przygotuj fasolkę. Odetnij końcówki i długie fasolki przekrój na pół. Fasolki wrzuć do gotujących się ziemniaków mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania, czyli wtedy kiedy nakłuwasz widelcem bulwę i widać że jest już trochę miękka, ale nie dostatecznie.
- W czasie gotowania warzyw rozgrzej piekarnik do 190 st C i przygotuj sos z oliwy, czosnku, oregano oraz odrobinki dosłownie soli, ostrej papryki i pieprzu. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Po odlaniu wody z ugotowanych ziemniaków wyłóż wszystkie warzywa na blachę na papier do pieczenia. Za pomocą płaskiego narzędzia lekko zgnieć ziemniaki, ale delikatnie aby pozostały w jednym kawałku. Możesz to robić za pomocą palca, ale uwaga z gorącym 🙂
- Ziemniaki i fasolkę nasmaruj oliwą z przyprawami za pomocą pędzla kuchennego. Wstaw do piekarnika na około 20 minut aby fasolka się dopiekła a ziemniaki zrobiły chrupiące!
- Jednocześnie z ziemniakami musisz robić najpierw sos kurkowy a później polędwicę.
- Na patelni na odrobinie oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Jak się zeszkli dodaj kurki i smaż około 10-12 minut aż grzyby zmiękną i odparuje z nich nadmiar płynów. Wtedy na patelnię dodaj białe wino, krótko smaż po czym dodaj śmietanę, dopraw odrobiną soli i pieprzu i dalej duś około kilku minut aby smaki się połączyły.
- Zdejmij kurki z patelni i ją umyj albo wykorzystaj drugą patelnię aby usmażyć mięso. Mięso najpierw pokrój w 2 cm plastry a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa.
- Smaż mięso po kilka minut z każdej strony, aż się zezłocą i usmażą wszystkie kawałki. Wtedy dodaj przygotowany wcześniej sos kurkowy i duś całość jeszcze chwilę.
- W małym garnku przygotuj sos maślany z szałwią. To naprawdę genialny dodatek i nie może go tu zabraknąć. Rozpuść masło, wtedy dodaj listki szałwii, bułkę tartą i dosłownie szczyptę soli (dziś wiele razy mówię o szczypcie, każda z części potrawy wymaga bowiem soli ale dodanie jej w większej ilości spowoduje, że całość wyjdzie za słona). Podgrzewaj sos aż bułka się nieco zezłoci a listki szałwii zrobią chrupiące. Rób sos tuż przed podaniem.
- Na talerzu ułóż ziemniaki i fasolkę wyjętą z piekarnika, polej je masełkiem szałwiowym z bułką tartą. Następnie dołóż po kilka polędwiczek z kurkami do każdej z porcji i podawaj. Te smaki na pewno Cię zachwycą 🙂
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł