Ziemniaki zapiekane ze śmietaną – gratin ziemniaczane

Czasem zastanawiam się jak urozmaicić mój tradycyjny obiad, aby nie podawać klasycznych ziemniaków a coś lepszego, ale nadal prostego do zrobienia. I to jest taka właśnie propozycja, klasyczna francuska zapiekanka ziemniaczana, tak genialna w smaku że na stałe zagości w Waszym menu.

Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych:
ziemniaki nakrajane
ziemniaki w mundurkach
kotlet schabowy
ragu z kaczki
szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
polędwiczki z kurkami
królik w winie
polędwiczki z szynką parmeńską
żeberka barbeue
pulled pork
kotlet de volailee
kurczak na butelce piwa

Ziemniaki zapiekane ze śmietaną – gratin ziemniaczane

Przygotowanie: 1 h

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 300 ml mleka
– 300 ml śmietanki 30% lub 36%
– szczypta gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– 1 łyżeczka soli
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki miękkiego masła

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój w cienkie plastry ok 2-3 mm grubości.
  2. Z śmietany, mleka, gałki, soli i musztardy przygotuj sos. Dodaj go do garnka wraz z ziemniakami i gotuj całość na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
  3. W tym czasie przygotuj żaroodporne naczynie. Najpierw przekrój czosnek na pół i wysmaruj nim naczynie, a następnie wysmaruj je jeszcze miękkim masłem. Przełóż ziemniaki z garnka wraz z całym sosem do przygotowanego naczynia, a następnie wstaw całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st C. Piecz ziemniaki przez 35-40 minut aż pięknie się zrumienią i będą miękkie. Podczas podawania możesz posypać je natką pietruszki lub koperkiem. Idealnie pasują także do plastrów wędzonego łososia.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Ziemniaki zapiekane ze śmietaną - gratin ziemniaczane
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 13/09/2018

      Nie, bez przykrycia 🙂 Muszą się pięknie zrumienić.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka z batatem i jajkiem na miękko

Uwielbiam do sałatek dodawać jajko na miękko, dlaczego? Przede wszystkim prezentuje się znacznie lepiej niż to już ugotowane, ale przede...

Zamknij