Placki to jedna z częściej przygotowywanych potraw w moim domu. Jak poznaliśmy się z J. twierdził, że ich nie lubi. Wystarczył jeden kęs i stały się jego ulubionym daniem. Szczególnie w wersji z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem. Chcę Wam jednak pokazać jeszcze inną ich wersję, z dodatkiem cebuli. Pierwszy raz dostałam cebulę do placków w jednej z restauracji w Zakopanym. Doceniłam geniusz kucharza i sama zaczęłam dodawać do nich cebulę nie tylko do środka. W tym przepisie lekko ją zamarynowałam, jest dzięki temu jeszcze ciekawsza.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– placki z kalafiora
– placki z gotowanych ziemniaków
– placki z ziemniaków i marchewki
– placuszki pełnoziarniste z jabłkami
– placki ziemniaczane z łososiem
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami
Przygotowanie: ok 20 minut
Składniki:
– 4-5 ziemniaków
– 1 jako
– 4 łyżki mąki
– pół cebuli
– płaskie łyżeczki soli i pieprzu
– śmietana do podania (12-18%)
– pół czerwonej cebuli
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżeczka cukru
– olej do smażenia
- Ziemniaki i połowę tradycyjnej żółtej cebuli zetrzyjcie na tarce lub za pomocą miksera. Do ziemniaków dodajcie mąkę i jajko. Jajko możecie dodać a dwa sposoby – w całości, lub dodać żółtko do ziemniaków a jajko najpierw ubić a sztywno i dodać na sam koniec. Dzięki temu drugiem sposobowi placki są bardziej puszyste i wyrośnięte, zachęcam do wypróbowania obu.
- Na koniec do masy dodajcie sól i pieprz, wymierzajcie i smażcie placki na oleju aż zarumienią się po obu stronach.
- Zanim zaczniecie robić placki pokrójcie cebulę z plasterki lub półplasterki. Cebulę zalejcie mieszanką octu z cukrem i odrobinę wmasujcie ocet w krążki. Wstawcie do lodówki na czas robienia placków.
- Placki podawajcie z odrobiną śmietany i marynowaną cebulą. Zachęcam także do podania z łososiem, rukolą, gulaszem lub na słodko jeśli tak wolicie.
Smacznego!
2 comments
piękne zdjęcia!!! placki oczywiście też na pewno pycha 🙂
cotakpachnie.com.pl
dzięki za miłe słowa 🙂