Ten przepis poznałam na jednych z warsztatów kulinarnych i bardzo polubiłam za jego niesamowitą prostotę i ten genialny smak. Wystarczy dosłownie kilka składników, odrobinka czasu, patelnia i białe wino. Pokochasz ten sposób przygotowania pstrąga z patelni 🙂
Polecam Wam także:
– halibut pieczony
– łosoś z pomidorami
– karp w galarecie
– ryba po grecku
– dorsz ze szpinakiem
– smażona flądra
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sałatka z grillowanym łososiem
– łosoś z sosem whisky
– łosoś teriyaki
– grillowany łosoś
– łosoś z sosem whisky i mango
– kotlety rybne
– Pstrąg pieczony w sosie maślanym
PSTRĄG DUSZONY W WINIE
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 1-2 porcje
Składniki:
– 1 średni pstrąg patroszony
– 10-12 pomidorków koktajlowych
– 3-4 ząbki czosnku
– 150 ml białego wytrawnego wina
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– 2 plasterki cytryny
– natka pietruszki do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Pstrąga dokładnie umyj i dopraw solą i pieprzem zarówno w środku jak i na zewnątrz ryby. Najlepiej doprawić rybę nieco wcześniej i zostawić pstrąga na około 30 minut.
- Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Jest ich dość sporo ale uduszą się one w sosie i będą stanowiły pyszny dodatek.
- Pomidorki pokrój na połówki lub mniejsze kawałki jeśli masz tylko większe pomidorki.
- Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i krótko przesmaż a następnie dodaj pokrojone pomidorki. Włóż na patelnię pstrąga (patelnia powinna być nieco większa niż ryba) i krótko podsmażaj po czym dodaj białe wino i zamknij patelnię pokrywką. Po 4-5 minutach odwróć rybę na drugą stronę i ponownie przykryj pokrywką. W razie potrzeby dodaj nieco więcej wina na patelnię.
- Rybę podawaj od razu po przygotowaniu z plasterkami cytryny, posypaną świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO!