Dorsz ze szpinakiem

Jeśli na obiad chcecie zrobić przepyszną i zdrową rybę, polecam Wam podać ją z pysznym czerwonym pesto oraz z duszonym szpinakiem. Jeśli zdecydujecie się na kupienie gotowego pesto koniecznie przeczytajcie jego skład na opakowaniu, niestety w większości dostępnych na półce zamiast suszonych pomidorów w składzie znajdziecie pomidory tradycyjne lub inne zamienniki. Dlatego warto zrobić pesto samodzielnie w domu, polecam zatem mój przepis na czerwone pesto.

Polecam Wam także:
kotlety rybne
kotlet quinoa
kotlety mielone z kurczaka
kotlety ziemniaczane
wege burger z kalafiora
kotlet schabowy
schabowy inaczej

dorsz ze szpinakiem

PRZYGOTOWANIE: 25 minut
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI:

– 300 g filetów lub polędwiczek z dorsza
– sól i pieprz
– 3-4 łyżki mąki
– olej do smażenia
– 4 garści świeżych liści szpinaku
– 4-5 ząbków czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– szczypta gałki muszkatołowej
– 2-3 łyżki czerwonego pesto

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę przypraw solą i pieprzem a następnie obtoczyć ją w mące. Rybę smaż na sporej ilości oleju na dość dużym ogniu aby pięknie się zrumieniła z obu stron.
  2. W tym samym czasie przygotuj szpinak. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, szpinak umyj. Na odrobinie oliwy podsmaż krótko czosnek po czym włóż na patelnię szpinak, dodaj sól do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli czosnek zacznie się za bardzo rumienić możesz dodać odrobinę wody.
  3. Rybę podawaj na duszonym szpinaku z dodatkiem czerwonego pesto. Do ryby idealnie pasuje kasza lub ryż.

Smacznego!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Dorsz ze szpinakiem
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pasta jajeczna

Jak często jadanie pasty kanapkowe? Ja je bardzo lubię i chyba najczęściej robię tą - najprostszą i niezwykle pyszną. Nigdy nie doczekuje...

Zamknij