To kolejna wersja quesadillas z kurczakiem jaką znajdziecie na blogu. W innym przepisie zrobiłam quesadillas ze smażonym kurczakiem, troszkę szybszą wersję, ale to tej wersji jestem większą fanką, właśnie z kurczakiem rwanym. Dodaj dodatki, które lubisz i zrób wszystko szybko na patelni. Nie potrzebujesz tu piekarnika 🙂
Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także:
– rollsy z salami
– fajitas z kurczaka
– rollsy z szynką i serem
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– chilli con carne
– pad thai z kurczakiem
– tacos ze stekiem
QUESADILLA Z RWANYM KURCZAKIEM
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki kurczak:
– 600-700 g piersi z kurczaka
– pół szklanki passaty pomidorowej
– 500-700 ml bulionu z kurczaka lub wody
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka papryki ostrej chilli
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sos typu tabasco do smaku
Składniki pozostałe:
– 1/3 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)
– papryczki jalapeno – ilość dobierz według własnych upodobań
– 130-150 g tartej mozzarelli
– 1 czerwona cebula
– 2 duże tortille – pszenne lub pełnoziarniste
– domowe pyszne guacamole do podania
– śmietana do podania
– świeża kolendra do podania
Przygotowanie:
- KURCZAK: Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek z chilli, wędzoną papryką i kminem, a następnie dodaj piersi z kurczaka i usmaż je przewracając na drugą stronę po kilku minutach. Pierś nie musi usmażyć się w środku, powinna być jednak podsmażona na zewnątrz w miarę równomiernie. .
- Do podsmażonego kurczaka dodaj passatę, 1/3 gorącego bulionu lub wody i duś pod przykryciem. Duszenie zajmie Ci nawet 25-35 minut, w tym czasie kontroluj ilość płynu i uzupełniaj go gorącym bulionem lub wodą. Pod koniec duszenia mięso powinno być bardzo miękkie i dać się rozdzielać za pomocą dwóch widelców, a na dnie garnka powinno zostać jeszcze nieco bulionu. Po ugotowaniu kurczaka za pomocą dwóch widelców oddziel je od kości, dopraw kurczaka w razie potrzeby solą, pieprzem i tabasco.
- W tym czasie drobno posiekaj cebulę i przygotuj guacamole.
- Przygotuj tortille. Na połowę tortilli połóż rwanego kurczaka, połowę fasoli, 1/3 pokrojonej cebuli, połowę startego sera. Tortillę złóż na pół i nieco dociśnij. Identycznie przygotuj drugą tortillę.
- Na kuchence rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, na patelni połóż tortillę i lekko dociśnij. Podgrzewaj na średnim ogniu 2-3 minuty, przewróć na drugą stronę, dociśnij i podobnie podgrzewaj. Jeśli masz naprawdę sporą patelnię to możesz smażyć w tortille jednocześnie.
- Zdejmij tortille z patelni i pokrój najpierw na pół a następnie na 4. Powinny powstać z każdej tortilli 4 kliny które są wystarczającą porcją dla jednej osoby.
- Tortille posyp czerwoną cebulą, podawaj z guacamole, opcjonalnie z pikantnym sosem pomidorowym (salsą), awokado, jalapeno, świeżą kolendrą. Możesz dodać takie dodatki jakie lubisz.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
I jeszcze:
Roladki z tortilli z tuńczykiem
2 comments
ciekawe dnie – tylko nie wiem czy nie jest za ostre dla mnie. Można dać trocję mniej papryczek? albo zastąpić je czymś?
Wygląda na super szybkie danie i bardzo smaczne, podejrzewam, że wypróbuje je juz na weekendzie. Moja dzieci uwielbiają tortille, mysle, że ta też napewno im posmakuje, tylko niektóre składniki musze zastąpić 🙂