Kiedyś dość rzadko sięgałam po dania typu risotto, ale doceniłam jego prostotę i genialny smak w ostatnich latach. Warto przygotować do niego najlepsze dodatki, bulion i odrobinę białego wina i zrobić w tej wersji z pieczarkami i groszkiem lub w innej, którą znajdziecie na moim blogu. Wszystkie będą przepyszne.
Zajrzyj też do innych przepisów:
– risotto z krewetkami
Risotto ze szparagami
Jeśli lubicie włoskie dania i makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
RISOTTO Z PIECZARKAMI I GROSZKIEM
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 200 g ryżu do risotto
– pół cebuli lub 2 szalotki
– 5-7 pieczarek
– 2/3 szklanki mrożonego groszku
– 150 ml białego wytrawnego wina
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 l bulionu warzywnego dobrej jakości
– pół szklanki tartego parmezanu
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki masła lub masła klarowanego
– sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie:
- Bulion podgrzej, powinien być gorący.
- Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę/szalotkę na łyżce oliwy. Cebula powinna się zeszklić.
- Do cebuli dorzuć ryż do risotto, krótko przesmaż i dodaj białe wino oraz sporą szczyptę soli. Teraz zaczyna się czas w którym co jakiś czas będziesz dodawać płynów do ryżu, najpierw wina a później bulionu. Kolejną porcję (około 100-150 ml) powinno dodać się wtedy, kiedy ryż wchłonie już cały płyn na patelni. Pamiętaj o mieszaniu całości aby potrawa nie przywarła do naczynia. Całość trwa około 30 minut, musisz spróbować czy Twój ryż jest już odpowiednio miękki i doprawić potrawę jeśli tego wymaga.
- Pod koniec gotowania risotto przygotuj pieczarki. Umyj i osusz grzyby, następnie pokrój w plasterki i podsmaż na osobnej patelni na maśle z dodatkiem soli oraz pieprzu. Zdejmij z ognia kiedy pieczarki będą podsmażone, potrwa to około 7-8 minut.
- Kiedy ryż zrobi się miękki dodaj groszek, cały czas podgrzewaj jeszcze z 3-4 minuty i mieszaj delikatnie. Na koniec dorzuć 3/4 porcji przygotowanego parmezanu i podsmażone pieczarki.
- Przekładaj risotto na talerze, posyp natką pietruszki, pozostałym parmezanem. Podawaj od razu.
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
1 comments
Wyszło genialne. Dziękuję za podzielenie się przepisem.