Takie rogale pamiętam z dzieciństwa, pyszne, puszyste, z lekką nutą słodyczy. Są idealne zarówno do słodkich dodatków ja i klasycznych wędlin czy serów. Ich zrobienie jest naprawdę bardzo proste a efekt pyszny!
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– bułeczki jogurtowe
– kajzerki
– bagietki
– ciabatta
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– chlebek z pesto
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– Chlebek nadziewany fetą
ROGALE
Ilość porcji: 8 rogali
Przygotowanie: 2 h 20 minut
Składniki:
– 500 g mąki pszennej typ 500 lub 550
– 130 ml ciepłej wody
– 120 g jogurtu naturalnego
– 5-6 g suchych drożdży (lub około 15-17 g świeżych)
– 50 g masła
– 2 jajka (tylko żółtka)
– pół łyżeczki cukru
– łyżeczka soli
– do posmarowania 1 białko + 1 łyżka mleka
– sezam lub czarnuszka do posypania rogali
Przygotowanie:
- DROŻDŻE ŚWIEŻE: W misce wymieszaj 130 ml ciepłej wody, drożdże, pół łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki (odjętą z podanej porcji). Odstaw na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
- DROŻDŻE SUCHE: dodaj je do wszystkich składników wykonując od razu czynności z punktu 3.
- Do misy miksera dodaj mąkę, drożdże lub zaczyn oraz wszystkie pozostałe składniki poza solą i składnikami do posmarowania i posypania. Zacznij miksować i po minucie dodaj sól, wtedy kiedy składniki są już wstępnie wymieszane. Mieszaj ciasto końcówką typu hak lub ręcznie przez około 10 minut, aż ciasto będzie stanowiło ładną zwartą kulę.
- Przykry misę folią spożywczą lub wykorzystaj do tego czepek plastikowy na głowę (to mój wielorazowy patent). Pozostaw ciasto do wyrastania na 1 -1,5 h aż podwoi objętość.
- Wyłóż ciasto na blat i podziel je na 2 części. Przygotuj też blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przygotowane porcje ciasta rozwałkuj na 2 cienkie okrągłe placki. Za pomocą noża lub radełka natnij placek na 4 trójkąty (na ćwiartki). Teraz bierz każdą z części i zacznij zwijać od szerokiego obrzeża ku czubkowi trójkąta a na koniec skieruj boki rogala do siebie.
- Tak przygotowane rogale układaj na blaszce w sporych odległościach. Przykryj je czystą ściereczką i pozwól wyrastać jeszcze około 30-40 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C. Rogale nasmaruj mieszaniną 1 białka (zostanie po żółtku użytym do ciasta) i mleka. Następnie posyp rogale sezamem lub czarnuszką. Alternatywnie możesz użyć mak. Piecz rogale przez 23-25 minut do zrumienienia. Następnie wyjmij je z piekarnika i studź na kratce. Podawaj.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł