Już zapewne wiecie, że to mój ulubiony sos do makaronu! Robiłam z nim już tyle makaronów, że jeśli korzystasz z tych przepisów znasz go dobrze. Ale,… tym razem dodałam do niego tylko trochę szpinaku a makaron wykończyłam pieczoną dynią. Ale to jest pyszne połączenie. Właśnie ten wyrazisty sos, pyszna dynia z przyprawami, suuuuper!
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
MAKARON Z DYNIĄ I SZPINAKIEM
Przygotowanie: 30 minut
Porcje: 2 porcje
Składniki makaron:
– 250 g makaronu – małe muszelki lub innego, właściwie dowolnego
– 50 g goronzoli lub podobnego sera pleśniowego
– 3-4 ząbki czosnku
– 100 ml śmietany 18%
– łyżka oliwy z oliwek
– 1-2 garści świeżych listków szpinaku
– pieprz, najlepiej świeżo mielony
– świeżo starty parmezan do podania
Składniki dynia:
– 1 szklanka drobno pokrojonej dyni piżmowej (ta pasuje najlepiej bo ma zrównoważoną słodycz)
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– pół łyżeczki ostrej papryki
– pół łyżeczki sproszkowanej kolendry
– 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię pokrój w niewielką kostkę. Połóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polej łyżką oliwy. Obie papryki i kolendrę wymieszaj i posyp mieszaniną dynię, a następnie najlepiej za pomocą dłoni wymieszaj dynię z tak aby wszystkie kawałki były pokryte oliwą i przyprawami. Piecz dynię w piekarniku rozgrzanym do 200 st C przez 10-13 minut w zależności od wielkości kostki. Powinna zrobić się miękka.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przed odlaniem makaronu pozostaw około 1/2 szklanki wody z makaronu do sosu.
- Przygotuj wszystkie składniki. Czosnek pokrój w cieniutkie plasterki. To powinny być plasterki, a nie przeciśnięcie przez praskę, chodzi o dość konkretny efekt finalny.
- Na dużej patelni podgrzej oliwę i krótko smaż czosnek aż się zeszkli. Dodaj pokruszony ser gorgonzola, śmietanę i około 50 ml wody z gotującego się makaronu. Wymieszaj i porozgrzewaj 2-3 minuty a następnie dopraw pieprzem..
- Do sosu dodaj ugotowany makaron, w razie potrzeby podlej jeszcze odrobiną wody z gotowania się makaronu, i podgrzewaj aby sos oblepił makaron, aby stworzyła się pyszna kremowa emulsja. Na tym etapie dodaję jeszcze 50-80 ml wody. Pod koniec dodaj świeży szpinak i wymieszaj, podgrzewając aby szpinak zrobił się miękki.
- Makaron przełóż na talerze, porcje posyp upieczoną dynią i tartym parmezanem. Podawaj.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł