Rosyjska sałatka z łososiem to elegancka odsłona dobrze znanej klasyki, która zawsze robi wrażenie na stole. Kremowa, delikatna, a jednocześnie wyrazista dzięki wędzonemu łososiowi i dwóm rodzajom ogórków, świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania, jak i większe przyjęcia. To jedna z tych sałatek, które znikają bardzo szybko – jest sycąca, ale nie ciężka, a połączenie smaków idealnie się równoważy.
To także doskonała propozycja na imprezy, domówki i szczególnie na Sylwestra, kiedy zależy nam na efektownych, a jednocześnie prostych w przygotowaniu daniach. Sałatka pięknie prezentuje się na półmisku, zwłaszcza w formie wieńca udekorowanego koperkiem i pestkami granata, dzięki czemu staje się prawdziwą ozdobą stołu. Można przygotować ją wcześniej i schłodzić, co jest ogromnym plusem przy organizacji przyjęcia – przed podaniem wystarczy ją wyjąć z lodówki i podać gościom.
Mam dla Was aż kilka pysznych przepisów:
– Tatar ze śledzia
– Śledzie pod pierzynką
– Włoskie stromboli
– Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
– Pieczony camembert z figami
– Rollsy z salami
–Pieczony camembert z winogronami
– Przekąski z parówek i ciasta do pizzy
– Pizzerinki
– Paszteciki ruskie
ROSYJSKA SAŁATKA Z ŁOSOSIEM
Ilość porcji: 4-6
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 300-350 g ziemniaków
– pół szklanki drobno pokrojowych ogórków konserowych
– pół szklanki drobno pokrojonych ogórków kiszonych
– 100-150 g wędzonego łososia
– pół szklanki zielonego groszku z puszki
– 3 łyżki majonezu
– 2-3 łyżki kremowego serka natturalnego (kanapkowego)
– pieprz
– do ozdobienia: dużo świeżeggo koperku, pestki z połowy granata
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, pokró na małe kawałki i ugotuj do miękkości.
- W tym czasie posiekaj w małą kostkę oba rodzaje ogórków.
- Po przestudzeniu ziemniaków doda je do miski, dorzć oba rodzaje ogórków, zielony groszek i pokrojonego w małe kawałki wędzonego łososia. Dodaj serek kanapkowy, majonez, świeżo mielony pieprz i wszystko wymieszaj. W razie potrzeby jeszcze dopraw.
- Na środku dużeggo talerza ułóż odwrotnie miseczkę. Naookoło układaj sałatkę, a jak uuułożysz już cały wieniec prrzyozdabiaj go sporrą ilością koperku oraz pestkami granata. taka sałatka zrobi niesamowite wrażenie po podaniu. Podawaj po wcześniejszym schłodzeniu.
SMACZNEGO!







Based on 1 Review(s)




