Camembert po upieczeniu rozpływa się w ustach. A jak przygotujemy do niego duszone w winie winogrona, posypiemy orzechami włoskimi, to będzie naprawdę niezapomniane doświadczenie kulinarne. Namawiam Was bardzo do spróbowania tego pieczonego camemberta z winogronami, to danie jest warte grzechu!
Zajrzyj także do przepisów:
– deska serów i przekąsek
– smażony camembert z żurawiną
– makaron z serem
– chlebek zapiekany z szynką i serem
– chlebek z pesto
– zapiekanki z jajkiem i serem
– kanapka z camembert i żurawiną
– przepisu na domowy cheeseburger
– domowe bułki do hamburgerów
PIECZONY CAMEMBERT Z WINOGRONAMI
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– 1 ser camembert
– 3/4 szklanki czerwonych winogron
– 120 ml czerwonego wytrawnego wina
– 1 – 2 łyżki miodu (możesz dodać też dodatkowy miód do podania)
– 2-3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
– grzanki np. z bagietki
PRZYGOTOWANIE:
- Ser wyjmij z opakowania i połóż w naczyniu do zapiekania. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190o C i piecz przez 15 minut.
- w tym czasie wrzuć do garnuszka czerwone winogrona i zalej je winem oraz dodaj miód. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 7-10 minut aż wino nieco odparuje, a winogrona zmiękną.
- Wyjmij ser z piekarnika i połóż na nim winogrona z sosem. Wszystko obficie posyp orzechami włoskimi i podawaj z grzankami, póki jest ciepłe i się rozpływa.
Smacznego!