Z tym daniem mam już kilka ciekawych anegdot. Pierwszy raz tą rybę spotkałam w jednej z greckich restauracji w Warszawie. Nie wybrałam jej wtedy z karty ale pamiętam Pana 2 stoliki dalej i pewną historię z kelnerem. Otóż kelner, mam nadzieję że początkujący im tym można wytłumaczyć to dalsze zachowanie, przyniósł klientowi to właśnie danie. Obsługa w tej restauracji nie tylko podawała rybę ale też miała pomóc w jej „oporządzeniu”, zatem Pan kelner chwycił za sztućce które wcześniej położył dla Klienta i mocując się zdjął wierch. I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby…. kelner nie dał Klientowi tych sztućców aby sobie rybę nimi zjadł!!!! Pamiętam to do dziś, byłam osłupiała.
Ale po tej wizycie samo danie zaintrygowało mnie i po raz kolejny trafiłam na nie w karcie w jednej z restauracji w Kotorze w Czarnogórze. To było danie z karty nazwane specjałem szefa kuchni i faktycznie przyszła do nas kelnerka, podpaliła jeszcze danie dla efektu, bardzo sprawnie odkopała z soli rybę i oczyściła ją podając nam tylko to co zjadliwe.
Wy dziś też możecie skorzystać z tego przepisu, bo ryba dzięki pieczeniu w tej skorupce wychodzi niesamowicie delikatna i aromatyczna. Nie bójcie się tej soli, ryba nie wyjdzie przesolona, będzie doprawiona idealnie!
Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na:
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
bowl burrito z łososiem
pstrąg z orzechami
halibut pieczony
ryba z frytkami
ryba w porach
Przepis na turbota
RYBA W SOLI
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 1 ryba np. dorada, dorsz, okoń, pstrąg – patroszona
– kilka plasterków cytryny
– kilka gałązek koperku
– 1 – 1,5 kg soli morskiej gruboziarnistej (może być też kamienna)
– 2 białka
– pieprz
Przygotowanie:
- Rybę umyj i osusz. Do środka ryby dodaj 2-3 plasterki cytryny i koperek. Dopraw rybę pieprzem.
- Przygotuj naczynie do zapiekania, powinno pomieścić Twoją rybę.
- W zależności od wielkości ryby wykorzystaj od 1 do 1,5 kg soli. Wymieszaj ją z białkiem tak aby sól zrobiła się wilgotna i nabrała konsystencji mokrego piasku.
- Na dnie naczynia ułóż cienką jednolitą warstwę soli i lekko ją ugnieć. Połóż na niej rybę i dołóż na górze resztę soli tworząc zamknięty pakunek. Najlepiej zamknąć w nim całą rybę, ale jeśli nie wystarczy miejsca lub soli odpuść ogon.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st C. Wstaw rybę do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez 35 minut.
- Po upieczeniu wyjmij rybę i a pomocą ostrego noża lub innego narzędzia „odkuj” wierzchnią skorupę i delikatnie zgarnij sól. Najlepiej od razu filetować rybę lub delikatnie przełożyć ją na inny talerz i zdjęć wierzchnią warstwę. Mięso ryby będzie w środku niesamowicie delikatne i przepyszne 🙂
Smacznego!
Dla ciekawszego efektu tuż przed podaniem możesz polać rybę w soli 40-50 ml alkoholu 40% i podpalić. Będzie efektownie! Tak została podana nam ta ryba w Czarnogórze w jednej z restauracji w Kotorze!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
1 comments
Alkohol musi byc powyżej 50% bo w innym przypadku się nie podpali. Polecam spirytus.