Ryż smażony w takiej postaci znajdziecie zarówno w kuchni chińskiej, tajskiej jak i indonezyjskiej. W zależności od kuchni oraz upodobań może różnić się nieco składem, zestawem warzyw czy dodatkami smakowymi. Mam dziś dla Was przepis podstawowy, nie bójcie się jednak podmienić warzywo na inne, dodać kiełków lub owoców morza zamiast kurczaka. Pozostawiam Wam inwencję na przygotowanie tego dania, dając kilka podstawowych wskazówek jak przygotować pyszny ryż smażony z kurczakiem.
Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– poradnik jak zrobić domowe sushi
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– młoda kapusta
Przygotowanie: 10 minut + gotowanie i studzenie ryżu
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 250 g jasnego lub brązowego ryżu
– 1 pierś z kurczaka
– 1 por (biała część)
– 1 czerwona papryka
– pół szklanki fasolki szparagowej (pokrojonej na 2-3 cm kawałki)
– 3 ząbki czosnku
– 1 chilli
– 1 łyżka sosu rybnego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju roślinnego lub oleju do smażenia w woku
– posiekana dymka lub natka pietruszki do podania
– cząstki limonki do podania
– ew pikantny sos chilli do podania
Przygotowanie:
- Zacznijcie od ugotowania ryżu. Po ugotowaniu należy go przesypać do płaskiego naczynia, tak aby był maksymalnie rozłożony i dość szybko przestygł. Zanim zaczniecie smażenie ryż musi być już zimny.
- Do przygotowania tej potrawy najlepszy jest wok. Jeśli go nie posiadacie możecie zrobić danie w wysokiej sporej patelni, też powinna się sprawdzić. Cały proces odbywa się dość szybko, smażenie jest bowiem w wysokiej temperaturze, na tzw dużym ogniu.
- Przygotujcie najpierw wszystkie dodatki – kurczaka pokrójcie w niewielką kostkę, pora w plasterki, czosnek przeciśnijcie przez praskę, chilli posiekajcie drobno, fasolkę w 2-3 cm kawałki, paprykę w kostkę. Wszystko musicie mieć gotowe, bo w trakcie nie ma czasu na siekanie.
- Kolejność smażenia będzie zależała od używanych składników. W moim przypadku najdłuższej obróbki wymagały fasolka i kurczak, dlatego one w pierwszej kolejności wylądowały w woku. Następnie trafiły tam jednocześnie papryka, por, czosnek i chilli. Całość została doprawiona sosem sojowym, po czym do woka trafił także ryż.
- Do miseczki wbijcie 2 jajka, dodajcie sos rybny i lekko wymieszajcie. Jajka wlejcie do ryżu i przez 2 minuty mieszajcie aż jajko się lekko zetnie. Wtedy od razu zdejmijcie potrawę z ognia i rozłóżcie do miseczek. Podawajcie posypaną dymką lub natką pietruszki, z cząstką limonki, ew pikantnym sosem chilli.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
3 comments
Danie pyszne Ja ten przepis nieco zmodyfikowałam Zamiast fasoli dodaję pół puszki kukurydzy i dodaję też namoczone wcześniej grzybki mung Fajnie tez pasują kielki, szczegolnie z fasoli Do ryżu dodaje sporo kurkumy, dzięki temu potrawa pięknie wygląda i jest zdrowsza
Czy można jeść to na zimno jako np box do pracy?
jak najbardziej możesz zjeść na zimno