Sałatka tabbouleh to fantastyczne danie które możecie zjeść samodzielnie lub jako dodatek do mięsa szczególnie grillowanego. Jak kilka dni temu dodałam zdjęcie przygotowanej sałatki na Instagram, okazało się że nie tylko ja jestem jej zwolenniczką. Pisaliście że lubicie z dużą ilością mięty i natki pietruszki, że kochacie tabbouleh miłością bezgraniczną. A zatem jeśli Ty drogi czytelniku nie robiłeś jeszcze tego dania oto przepis 🙂
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka z roślin strączkowych
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– chłodnik z ogórków
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
Sałatka tabbouleh
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
SKŁADNIKI:
– szklanka kaszy kuskus (miara suchej kaszy)
– jeden długi zielony ogórek szklarniowy
– 1 duży lub dwa mniejsze pomidory
– pęczek natki pietruszki
– pęczek dymki wraz ze szczypiorem
– pęczek świeżej mięty
– 3 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę kuskus posólcie i zalejcie wrzątkiem, odstawiając pod przykryciem na kilka minut. Jak kasza będzie gotowa odkryjcie naczynie i pozostawcie po wystygnięcia. Ogórka rozkrójcie wzdłuż a następnie powstałe części jeszcze raz wzdłuż. Wykrójcie część z pestkami i pozostawcie tylko zewnętrzny miąższ. Pokrójcie ogórka na drobną kostkę. Pomidory pokrójcie na podobnej wielkości kostkę, nie musicie ich wcześniej obierać ani usuwać gniazd nasiennych.
Do posiekanych ogórka i pomidora dodaj kuskus oraz posiekane drobno wszystkie zioła i dymkę. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu lub po uprzednim schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!
3 comments
To jedna z moich ulubionych sałatek, ale odkryłam ją niedawno. Twoja prezentuje się super
Dzięki za miłe słowa. Faktycznie to idealny przepis i super smak.
Po raz pierwszy jadłam ja w Izraelu..od razu podbiła moje serce! Jest również pyszna w wersji z lekkim jogurtem…(jogurt podawany osobno). W weekend zapewne podamy ja do stołu:) pięknego dnia!