Sałatki z kaszami stały się moimi ulubionymi daniami na kolację. Przede wszystkim są dużo bardziej pożywne i sycące niż tradycyjna sałatka, nawet z dodatkiem mięsa. Dodatkowo lubię dania lekko ciepłe, a kasza mi to zapewnia jeśli gotuję ją tuż przed przygotowaniem. Take danie fantastycznie nadaje się także do zapakowania do słoika i zabrania ze sobą do pracy jako pyszny lunch. Sos pakujecie osobno, kaszę, kurczaka i warzywa układacie warstwami.
Tym razem zrobiłam do przepisu dwa jaja sadzone. Jaja wylądowały na sałatce, a podczas jedzenia płynne żółtko stworzyło dodatkowy pyszny sos. Możecie zamiast jaj sadzonych zrobić także jaja poche – ugotować je w wodzie z odrobiną octu.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sos do sałatki
– sałatka gyros
– sałatka tabbouleh
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka z roślin strączkowych
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
– 1/4 brokuła
– 50 g surowego boczku
– 4-5 pomidorków koktajlowych
– kilka plasterków wędzonego oscypka
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 płaska łyżeczka musztardy dijon
– pół ząbka czosnku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Brokuł pokrój na mniejsze części, tak abyście mieć możliwość jedzenia ich za pomocą jednego kęsa. Brokuł włóż do wrzątku i gotuj około 2 minut, aby brokuły nieco zmiękły ale pozostały jędrne.
- W międzyczasie podsmaż boczek pokrojony na mniejsze kawałki, tak aby wytopić jak najwięcej tłuszczu.
- Na talerzu ułóż brokuła, boczek, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, plasterki oscypka lub innego słonego sera. Z Oliwy, soku z cytryny, musztardy, czosnku przeciśniętego przez praskę oraz soli i pieprzu przygotujcie sos. Polejcie nim brokuła. Podawajcie.
SMACZNEGO!
1 comments
Na sam widok ślinka cieknie a zdjęcia przepiękne,