Uwielbiam burratę, która jest niezwykle miękka i kremowa w środku. Choć zwykle podaję ją z pomidorami, to testowałam już naprawdę różne połączenia. Nie pierwszy raz podaję ją z owocami, bo świetnie pasuje do brzoskwiń, pomarańczy, a nawet malin. Ale tym razem postawiłam na cytrusy, które nie dość, że idealnie połączą się smakowo, to jeszcze stworzą genialny sos w sałatce, dzięki dużej ilości soku, który z nich wypłynie. Podane na ciepło będą jeszcze lepsze, choć przestrzegaj wskazówek o tym jak je przygotować na patelni, aby się nie rozpadły.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
Sałatka z ciecierzycą i boczkiem
Sałatka śledziowa z fasolą
Sałatka z halloumi i gruszką
Sałatka z burakami i kozim serem
Sałatka z pieczonym kalafiorem i halloumi
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Sałatka z szynką i serem
Surówka Colesław – najlepsza
Sałatka z kalafiora
Sałatka z halloumi
Sałatka cezar z łososiem
Sałatka z bakłażanem i pomidorem
SAŁATKA Z BURRATĄ I CYTRUSAMI
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1-2
SKŁADNIKI:
– sałata rzymska lub świeże listki szpinaku – 2 garści na porcję
– 1 dojrzały grejpfrut
– 1 dojrzała pomarańcza (najlepiej czerwona pomarańcza)
– 2-3 łyżki orzeszków piniowych
– 1 dojrzałe awokado
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ser burrata
– opcjonalnie: odrobina suszonego chilli do posypania, nieco czarnuszki do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Grejpfruta obierz za pomocą noża, podobnie pomarańczę. Zobacz na filmie poniżej, jak to robię.
- Owoce pokrój w plastry o grubości minimum 1 cm. Nie mogą być zbyt cienkie, aby się nie rozpadły.
- Na suchej patelni podpraż w pierwszej kolejności orzeszki piniowe. Jak zaczną się rumienić i pachnieć zdejmij je z patelni i patelnię jeszcze nagrzej, aby była naprawdę ciepła.
- Na tak rozgrzaną patelnię połóż plastry owoców cytrusowych i podsmażaj, aż zaczną się rumienić. Następnie delikatnie obróć je na drugą stronę za pomocą płaskiej szpachelki i tu też przyrumień.
- W czasie smażenia obierz i pokrój awokado.
- Na dużym talerzu układaj sałatę lub listki szpinaku. Na nim połóż usmażone plastry owoców a na środku ser burrata, który nieco rozerwij. Do sałatki dodaj pokrojone awokado, polej wszystko oliwą z oliwek oraz posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi.
- Do sałatki możesz dodać nieco płatków chilli i/lub czarnuszki dla podkręcenia jej smaku. Podawaj!