Sałatka z buraczkami, kozim serem i czereśniami to propozycja, która łączy w sobie słodycz owoców, delikatną ziemistość buraków i wyrazisty smak sera. To połączenie jest nie tylko efektowne wizualnie, ale też bardzo dobrze zbalansowane smakowo. Dzięki kontrastowi składników danie sprawdza się zarówno jako lekki lunch, jak i elegancka przystawka.
Buraki można przygotować wcześniej – ugotować lub upiec, a następnie ostudzić i pokroić w plastry lub kostkę. Czereśnie wystarczy wydrylować, a kozi ser pokruszyć (twardy), lub nakładać łyżką porcje (miękki) tuż przed podaniem, żeby zachował swoją kremową konsystencję. Całość dobrze uzupełnia lekki dressing na bazie oliwy z oliwek i odrobiny octu balsamicznego.
To sałatka, którą można podać na letnim spotkaniu w ogrodzie, na kolacji z przyjaciółmi albo jako element większego obiadu. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, szczególnie jeśli buraki mamy już wcześniej ugotowane lub upieczone.
Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto wykorzystać go w pełni i spróbować ich w mniej oczywistej formie niż deser. W połączeniu z burakami i kozim serem tworzą danie, które jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne i pełne letnich smaków.

Lubicie przepisy na sałatki warzywno-owocowe? Mam dla Was aż kilka pysznych przepisów:
Sałatka z mango
Sałatka z szynką i ananasem
Sałatka z pomidorów z twarogiem
Najlepsza sałatka z pomidorów!
Sałatka z burratą i cytrusami
Sałatka z halloumi i gruszką
Burrata z pomidorami i brzoskwiniami
Sałatka z burakami i kozim serem
Sałatka z jarmużem i pomarańczami
Sałatka z gruszką i gorgonzolą
Sałatka z arbuzem i fetą
Sałatka z bakłażanem i pomidorem
Sałatka z wątróbką i owocami
Sałatka z pomidorów i czerstwego chleba
Sałatka z burakiem i jabłkiem
Sałatka z pomidorów i malin
SAŁATKA Z CZEREŚNIAMI I BURAKAMI
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 20-30 czereśni
– 2-4 ugotowane lub upieczone buraki
– kilka garści rukoli
– 200-300 g koziego sera (ja użyłam miękkiego)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki pestek (dynia, słonecznik lub inne)
– świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Czereśnie przekrój na pół i pozbaw pestek.
- Buraczka pokrój w cienkie plasterki. Układaj na talerzu, na którym wcześniej ułóż sporą porcję rukoli. Możesz to robić na jednym dużym talerzu lub dwóch.
- Do sałatki dodaj czereśnie oraz ser kozi. Jak masz twardy ser kozi, to należy go pokruszyć, a jeśli masz miękki, to rób porcje za pomocą łyżki i nakładaj je na sałatkę.
- Całość posyp pestkami dyni i słonecznika, dopraw pieprzem, skrop dobrą oliwą i gotowe!







