Mam na blogu coraz więcej przepisów na pyszne domowe lemoniady, idealne na lato. Jeśli nie lubicie wody lub chcecie małej odmiany w przygotowanych napojach polecam Wam eksperymentowanie z lemoniadami. Można je przygotować praktycznie ze wszystkich świeżych owoców. Dziś czereśnie.
Jeśli lubisz tego typu przepisy, polecam Ci:
– lemoniadę ogórkową
– lemoniadę arbuzową
– lemoniadę czereśniową
– lemoniadę wiśniową
– lemoniadę malinową
– lemoniadę melonową
– oraz coś z dodatkiem alkoholu – przepis na granitę mohito.
LEMONIADA CZEREŚNIOWA
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka czereśni
– 1-3 łyżki cukru
– mięta i czereśnie do dekoracji
– woda: niegazowana lub lekko gazowana
- Czereśnie wrzućcie do rondelka, dodajcie cukier i za pomocą kuchennego tłuczka lekko je zgniećcie aby puściły nieco soku i się rozpadły. Do rondelka wlejcie 50-70 ml wody i zagotujcie całość. Wystarczy doprowadzić do zagotowania, a następnie zdjąć owoce z kuchenki i przestudzić.
- Tak przygotowany syrop wraz z owocami wlejcie do dzbanka i zalejcie wodą. Dodajcie listki mięty dla smaku i dekoracji. Podawajcie schłodzone lub z lodem.
Smacznego!
Zobacz też przepisy:
– drink z gorzkiej żołądkowej
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Lemoniada czereśniowa
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
8 Review(s) Based on
2 comments
Zrobiłam tę lemoniadę z gazowaną cisowianką i wszystkim bardzo smakowała. To fajny sposób, żeby przemycić dzieciakom owoce. Za kompotami nie przepadają, ale lemoniadę uwielbiają w każdej postaci
Pyszne 😉