Wpisz i naciśnij Enter

Lemoniada czereśniowa

Mam na blogu coraz więcej przepisów na pyszne domowe lemoniady, idealne na lato. Jeśli nie lubicie wody lub chcecie małej odmiany w przygotowanych napojach polecam Wam eksperymentowanie z lemoniadami. Można je przygotować praktycznie ze wszystkich świeżych owoców. Dziś czereśnie.

Jeśli lubisz tego typu przepisy, polecam Ci:
lemoniadę ogórkową
lemoniadę arbuzową
lemoniadę czereśniową
lemoniadę wiśniową
– lemoniadę malinową
lemoniadę melonową
– oraz coś z dodatkiem alkoholu – przepis na granitę mohito.

LEMONIADA CZEREŚNIOWA

PRZYGOTOWANIE: 20 minut

SKŁADNIKI:
– 1 szklanka czereśni
– 1-3 łyżki cukru
– mięta i czereśnie do dekoracji
– woda: niegazowana lub lekko gazowana

  1. Czereśnie wrzućcie do rondelka, dodajcie cukier i za pomocą kuchennego tłuczka lekko je zgniećcie aby puściły nieco soku i się rozpadły. Do rondelka wlejcie 50-70 ml wody i zagotujcie całość. Wystarczy doprowadzić do zagotowania, a następnie zdjąć owoce z kuchenki i przestudzić.
  2. Tak przygotowany syrop wraz z owocami wlejcie do dzbanka i zalejcie wodą. Dodajcie listki mięty dla smaku i dekoracji. Podawajcie schłodzone lub z lodem.

Smacznego!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Lemoniada czereśniowa
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

One comment

  1. Zrobiłam tę lemoniadę z gazowaną cisowianką i wszystkim bardzo smakowała. To fajny sposób, żeby przemycić dzieciakom owoce. Za kompotami nie przepadają, ale lemoniadę uwielbiają w każdej postaci