Sałatki makaronowe idealnie nadają się na kolację lub jako obiad do pracy który nie wymaga podgrzania. Ale… ta sałatka to także super pomysł na imprezę, może bowiem stać dość długo, nie ma niebezpieczeństwa że zwiędnie (jak sałata), a do tego jest bardzo sycąca. Ta sałatka ma lekko pikantną nutę, będzie idealna dla Tych z Was którzy lubią wyraźne smaki i dodatek mięsny.
Mam dla Was kilka pysznych przepisów na inne sałatki:
– sałatka makaronowa z serami
– sałatka ziemniaczana z łososiem
– sałatka gyros
– sałatka ziemniaczana z musztardą dijon
– sałatka ziemniaczana z jajkiem
– sałatka ziemniaczana z musztardą
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– moje najlepsze przepisy na makarony
– sałatka makaronowa z pesto
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 100 g makaronu (muszelek, farfalle lub innego)
– 15-20 pomidorków koktajlowych
– 100 g choriso
– 100 g oliwek bez pestek
– 3 łyżki pikanej oliwy z oliwek
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, powinien być ugotowany al dente.
- Pomidorki pokrój na pół, oliwki na 2-4 części, najlepiej w grubsze plastry. Choriso pokrój na półplasterki lub w niewielką kostkę. Do makaronu dodaj choriso, oliwki, pomidorki. Dodaj oliwę a następnie dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe.
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Makaron z boczkiem i groszkiem