Wpisz i naciśnij Enter

Tarta z budyniem i owocami

Najprostsze najlepsze. Ta tarta może być przez Was zrobiona naprawdę w wielu różnych wersjach. Możecie zamienić budyń na czekoladowy, dodać dowolne owoce, a w innej wersji nawet dodać galaretkę na wierch. Jest tu naprawdę dużo wariacji związanych z tą tartą.

Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
szarlotka na kruchym cieście
tort czekoladowy z owocami

– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
sernik z jagodami
biszkopt z jabłkami
prosta szarlotka

tarta z budyniem i owocami

PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta

SKŁADNIKI:
– 190 g mąki pszennej
– 40 g cukru pudru
– szczypta soli
– 100 g zimnego masła
– 1 łyżka śmietany 18%
– 1 żółtko jaja
– 1-2 opakowania budyniu
– mleko (w zależności od ilości budyniu)
– owoce – borówki, truskawki, maliny lub inne dowolne
– piepier do pieczenia i coś do obciążenia tarty – groch lub fasola

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę i drobno pokrojone zimne masło, dodaj pozostałe składniki: cukier, sól, śmietanę, żółtko. Rozgnieć rękami aż stworzy się kruszonka a następnie ulep kulę.
  2. Ciastem wylep formę do tarty, tak aby pokryć spód i zrobić brzegi.
  3. Za pomocą widelca nakój spód tarty. Na tarcie połóż arkusz papieru do pieczenia. Na papier połóż coś co obciąży tartę. Ja do tego celu używam fasoli jaś, którą wykorzystywać można kilka razy i przechowywać w osobnym słoju.
  4. Piecz tartę przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do  180 st C. Następnie wyjmij ciasto, zdejmij papier i obciążenie i wstaw ponownie na 10-15 minut aż spód się zrumieni.
  5. W czasie pieczenia tarty przygotuj budyń. Właściwie robi się go według przepisu na opakowaniu, proponuję ci jednak dodać nieco mniej mleka, ja zamiast 500 ml dodaję 400 ml. Budyń musi być gęsty i nieco przestygnąć, dopiero wtedy wyłóż go na upieczony spód i wstaw na 10-15 minut do lodówki. Na masie budyniowej ułóż owoce i jeśli jest taka potrzeba posyp cukrem pudrem. Całość pozostaw w lodówce jeszcze na chwilę aby łatwo pokroić ciasto.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Tarta z budyniem i owocami
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 comments

  1. Przepiękna forma do tarty! Czy jabłka również będą pasować? ; )

    1. Tak tarta może być również z jabłkami, choć musisz pamiętać że one ciemnieją po pokrojeniu. Ale można pokryć je cienką warstwą galaretki.