Genialna sałatka z pieczonych warzyw, którą można naprawdę dowolnie skomponować. Ta sałatka jest niesamowitym posiłkiem zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie nada się do lunchboxa, możesz ją zabrać ze sobą do pracy i zjeść bez podgrzewania.
Smaki z nieco orientalną nutą
Do ciecierzycy zrobiłam moją ulubioną mieszankę przypraw, do której zawsze daję kmin rzymski, kolendrę, ostrą i wędzoną paprykę. dzięki tym przyprawom moja ciecierzyca nabiera niesamowitego smaku, a oliwa plus przyprawy spowodują, że skórka będzie jeszcze chrupiąca.
Idealna na ciepłą i pożywną kolację
Kolacja na ciepło z dodatkiem kaszy jaglanej lub bulgur, wystarczy dodać upieczone warzywa i dołożyć sos. Jeśli nie masz kaszy to możesz podać same upieczone warzywa z sosem i pieczywem. też będzie to genialne połączenie.
Polecam Ci także inne przepisy na sałatki:
Sałatka z jarmużem i pomarańczami
Sałatka z szynką i serem
Sałatka ziemniaczana z pesto i łososiem
Sałatka z pieczoną brukselką
Surówka Colesław – najlepsza
Sałatka z gruszką i gorgonzolą
Sałatka z pieczoną papryką
Sałatka z kalafiora
Sałatka z ziemniakami i makrelą
Sałatka z halloumi
Sałatka z tortellini
Sałatka z grillowanym kurczakiem
SAŁATKA Z PIECZONEJ CIECIERZYCY I PAPRYKI
Przygotowanie: 35 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 1 puszka ugotowanej ciecierzycy
– 1 czerwona papryka
– 1 zielona papryka
– 1 żółta papryka
– 1 czerwona cebula
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, bulgur lub kuskus
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– przyprawy ciecierzyca: po 1/2 łyżeczki ostrej papryki, wędzonej papryki, kolendry, kminu rzymskkiego, soli i pieprzu
– sól i pieprz
– sos: 200 g naturalnego jogurtu, mała garść świeżych listków mięty, mała garść świeżych listków kolendry (opcjonalnie pietruszki), 1 mały ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
- Paprykę pokrój w paseczki a cebulę w półplasterki. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż warzywa na blaszkę i skrop odrobiną oliwy. Dopraw też solą i pieprzem.
- Ciecierzycę odsącz z zalewy. Dodaj do niej 1 łyżkę oliwy i miesznkę przypraw podaną w składnikach. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż ciecierzycę na blaszkę do pozostałych warzyw.
- Warzywa wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190o C i piecz przez 25-30 minut do zrumienienia i uzyskania chrupkości ciecierzycy.
- W tym czasie ugotuj ulubioną kaszę.
- Z jogurtu, świeżej mięty, kolendry, czosnku i odrobiny soli przygotu w blenderze sos.
- Po upieczeniu warzyw nakładaj je na talerz lub talerze, dodaj kaszę, sos i podawaj.
SMACZNEGO!