Takie dania uwielbiam zamawiać w azjatyckich restauracjach i barach. Proste, możne je dowolnie skonfigurować wybierając główny dodatek, a często i poziom ostrości. Dziś takie danie zrobiłam w swoim domu, w swojej kuchni. Uwielbiam wersję z wołowiną, bo jest ekspresowa w przygotowaniu. Wystarczy jeden stek wołowy z antrykotu na porcję na 2 osoby, do tego ulubione warzywa i tylko smażymy. Całość zajmie Wam około 15, maksymalnie 20 minut. Ja wprost kocham takie azjatyckie dania.
Ten sos to jest mistrzostwo świata, bo zwykle mam wszystkie jego składniki w domu. Dodaję do niego przede wszystkim sos sojowy, po drugie nieco sosu teriyaki, po trzecie sos Sriracha i jeszcze dosłownie 2-3 dodatki. Całość tylko wymieszać i gotowe!
Szukasz pomysłów na potrawy w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– makaron z tofu
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
SMAŻONY MAKARON Z WOŁOWINĄ
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 150-200 g makaronu ryżowego grubszego
– 2-3 łyżki oleju
– 60 ml sosu sojowego
– 2 łyżki sosu teriyaki
– 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)
– 3 łyżki sosu Sriracha lub podobnego
– stek z antrykotu około 250- 300 g
– pół żółtej papryki
– 1/2 brokuła
– 2 ząbki czosnku
– 2 cm świeżego imbiru
– kolendra lub szczypior dymki do podania
– sezam do podania
Przygotowanie:
- Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją.
- Stek wyjmij wcześniej z lodówki, niech nabierze temperatury pokojowej. Pokrój go w cienkie paseczki.
- Paprykę pokrój w słupki a brokuła w niewielkie różyczki.
- Czosnek i imbir drobno posiekaj, a najlepiej czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Dodaj do miski i dolej do nich sos sojowy, sos teriyaki, sos sriracha, a także syrop z agawy. Wszystko wymieszaj.
- Na patelnię dodaj nieco oleju i włóż najpierw pokrojone warzywa. Podsmażaj je przez 3-4 minuty po czym wlej na patelnię trochę wody aby warzywa się jeszcze nieco podgotowały na parze. Warzywa zdejmij z patelni i odstaw.
- Na patelnię dodaj znów nieco oleju i wrzuć paseczki wołowiny. Rozłóż ją po całe patelni i pozwól się podsmażyć z jednej strony, nie mieszaj mięsa. Dopiero kiedy z jednej strony mięso się już zamknie przemieszaj i odwróć kawałki na drugą stronę.
- Jak tylko mięso się usmaży, od razu szybko dodaj warzywa, ugotowany makaron i sos przygotowany wcześniej. Chwilkę podgrzewaj, mieszając całość.
- Makaron podawaj posypany posiekaną kolendrą lub dymką oraz sezamem.
SMACZNEGO!