Jeśli lubicie przepisy na pyszne makarony ten z całą pewnością przypadnie Wam do gustu. Nie ma w nim mięsa, ale smak wynagradzają pyszne dodatki. Polecam Wam też kilka moich ulubionych przepisów na makaron z boczkiem, makaron z tuńczykiem i oliwkami, spaghetti aglio oilo, pikantny makaron z polędwiczką, makaron ze szpinakiem, czy makaron z krewetkami i białym winem.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki:
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 3 filety anchois
– 1 ząbek czosnku
– 1 czerwona papryczka chili
– 2-3 świeże pomidory
– pół opakowania makaronu spaghetti
– parmezan do podania
– 4 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka natki z pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujcie zgodnie z przepisem a opakowaniu.
- Na początki przygotujcie posypkę. Na suchej patelni przez ok 7-10 minut prażcie bułkę tartą, tak aby stała się złota. Trzeba ją od czasu do czasu przemieszać aby się nie przypaliła. Bułkę przesypcie do miseczki, pozwólcie jej przestygnąć i dodajcie posiekaną natkę pietruszki.
- Na patelnię wlać oliwę i wrzucić anchois. Smażyć kilka minut lekko przyciskając sardele do patelni, aby te „rozpuściły” się i połączyły z oliwą. Następnie na patelnię dodać posiekane drobno czosnek i chilli, smażyć 2-3 minuty i dodać pokrojone w niedużą kostkę pomidory. Dodać odrobinę pieprzu i 2-3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Dusić sos ok 8-10 minut a jeśli jest nieco zbyt gęsty uzupełnić wodą.
- Do sosu dodać ugotowany makaron. Połączyć i przełożyć makaron na talerze. Posypać uprażoną bułką tartą oraz tartym parmezanem. Podawać od razu.
Smacznego!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Spaghetti z sosem pomidorowym
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
3 Review(s) Based on