Te steki z kalafiora są niezwykle proste w przygotowaniu. Z jednej główki kalafiora wykroisz 2-4 plastry, tak aby się nie rozsypały i aby upiec je w całości.
A resztę kalafiora wykorzystaj robią jeden z tych przepisów:
– pyszna kalafiorowa
– placki z kalafiora
– zupa krem z kalafiora
– kalafiorowa z bułką tartą
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– curry z kalafiora
– wegeburer z kalafiora
– makaron z pieczonym kalafiorem
Ilość porcji: 1-2
Przygotowanie: 25 minut
Składniki:
– 1 sporej wielkości kalafior
– 2 łyżki oliwy lub oleju
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka soli
– pół łyżeczki pieprzu
- Kalafiora umyj, obierz z listków i przekrój na pół. Teraz delikatnie wykrawaj steki zaczynając od środka, plastry wielkości 1,5-2 cm. W zależności od kalafiora, ale zrobisz 2-4 grubsze plastry. Resztę kalafiora zużyj do innego przepisu, kilka linków wrzuciłam Ci wyżej 🙂
- W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy. Kalafiorowe plastry połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj fe oliwą za pomocą pędzla lub dłoni i posyp mieszanką przypraw. Zrób tak z obu stron delikatnie przewracając plastry aby się nie połamały.
- Wstaw kalafiora do piekarnika nagrzanego do 190 st C i piecz przez około 20 minut. Najlepiej przewrócić plastry delikatnie w trakcie pieczenia.
- PODAWANIE: natka pietruszki, pestki granata, SOS Z TAHINĄ: 3-4 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżeczka tahiny, sok z połowy cytryny, pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Steki z kalafiora
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
45 Review(s) Based on