Te szaszłyki są nie tylko bardzo smaczne za sprawą dodatków, ale też zaskakują swoją formą. Ich przygotowanie nie jest trudne, wystarczy chwila cierpliwości i postępowanie krok po kroku, tak jak napisałam poniżej lub tak jak możesz obejrzeć w filmie na dole wpisu.
W tym przepisie masz pomysł na szaszłyki z suszonymi pomidorami, ale możesz tak zrobić inne wersje szaszłyków. Świetnie do tego nadają się oliwki, które układasz w jednej linii, a następnie kroisz w przestrzeniach między oliwkami. Zobacz to w filmie, pokazałam to w kilku ujęciach.
Jeśli lubisz potrawy z kurczakiem, zajrzyj też do innych podobnych przepisów:
- Najlepsze burrito z kurczakiem
- Kurczak z papryką i suszonymi pomidorami
- Kurczak słodko-kwaśny
- Kurczak w czerwonym winie
- Kurczak w sosie musztardowym
- Kurczak w sosie cytrynowym ze szpinakiem
- Kurczak w sosie dijon
- Kurczak z papryką
- Najlepszy kurczak pieczony!
- Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
- Kurczak w sosie cytrynowym
- Kurczak caprese
SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 1 duża pierś z kurczaka lub 2 małe
– 15 suszonych pomidorów w oleju
– 6-10 plasterków szynki parmeńskiej
– sól, pieprz, wędzona papryka
– 5-6 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
- Patyczki namocz w wodzie przez kilka minut. Piekarnik rozgrzej do 180o C.
- Piersi kurczaka podziel na cienkie kotlety – 2 lub 3, w zależności od wielkości i grubości mięsa. Rozbij je delikatnie tłuczkiem, tak aby uzyskać możliwie foremne prostokąty.
- Na każdym rozbitym kotlecie ułóż plasterek lub dwa szynki parmeńskiej.
- Suszone pomidory bardzo drobno posiekaj nożem, a następnie przełóż je na kotlety i rozsmaruj na całości. Każdy z kotletów zawijaj w rulon, tak jak widać na filmie poniżej i krój na 2-3 cm plastry.
- Każdy z elementów nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Do każdego kotleta wykorzystasz 1 patyczek. Rób to delikatnie, aby ze środka nie wypadły dodatki. Gotowe szaszłyki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Szaszłyki piecz przez 18-20 minut. Po wyjęciu od razu podawaj. Podaj do nich ziemniaki lub ryż i domową surówkę, lub sałatkę.
4 comments
Jakie to ladne! Juz sobie wymyslam, ze czesc mozna posmarowac taka pasta z suszonych pomidorow, a czesc moze tradycyjnym bazyliowym pesto? Wiecej takich inspiracji, prosze! 🙂
postaram się inspirować 🙂 a z pesto też brzmi pysznie
ale pięknie wyglądają
Wygląda przepysznie i to takie moje połączenie smaków