Dziś mam dla Was przepis który mi kojarzy się z dzieciństwem. Taki własnie szpinak robi moja mama i nie spotkałam się z takim podawaniem szpinaku nigdy później. Ciekawe doprawienie oraz posiekane ugotowane jajka dodają mu wyrazistości. To taka sałatka na zimno, którą możecie trzymać w lodówce i jeść nawet przez 2-3 dni.
Jeśli szukacie podobnych przepisów, polecam Wam także:
– sałatka brokułowa
– sałatka z brokułem
– sałatka z duszoną rzodkiewką
– brokuł gałązkowy przepis
– sos do sałatki
– sałatka z bobu
– szparagi z jajkiem
– brukselki z boczkiem
SZPINAK Z JAJKIEM
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: z podanych składników wyjdzie ilość widoczna na zdjęciu, t.j. 3-4 porcje
Składniki:
– 500 g świeżego szpinaku
– 4 jajka
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
– 1-2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Szpinak dokładnie umyj i usuń ogonki z liści.
- 3 jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Ostatnie z jajek powinno pozostać surowe.
- Przełóż szpinak do dużej miski i zalej go wrzątkiem. Liście powinny się zblanszować i nieco zmięknąć.
- Następnie przesiewaj szpinak nożem, tak aby powstały raczej większe kawałki, nie musisz robić ze szpinaku drobnicy. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią szpinak i podsmażaj. Do szpinaku dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
- Jak szpinak nieco zmięknie dodaj świeże jajko i krótko podsmaż. Wyłącz płomień pod patelnią i dodaj połowę posiekanych jajek. Wymieszaj. Przełóż szpinak na głębszy półmisek. Odczekaj kilka minut aż nieco przestygnie i posyp go pozostałym posiekanym jajkiem. Wstaw szpinak do lodówki na min 1 godzinę przed podaniem.
Smacznego!