Tacos goszczą na moim stole bardzo często. Robię do nich domowe kukurydziane tortille, od których się wręcz uzależniłam. Są super proste do zrobienia, mają kilka składników i naprawdę warto zrobić je w domu, zamiast kupować sklepowe opcje! Podejrzyj na filmie jak je robię, ale nie martw się, jak nie masz praski do placków, wykorzystaj po prostu klasyczny wałek.
Dzisiejszy przepis jest z dodatkiem rwanego kurczaka. Robię go od lat i wychodzi zawsze pyszny i pełen aromatów. Po ugotowaniu rozdzielam go na włókna widelcem i dodaję do placków wraz z ulubionymi dodatkami. To naprawdę proste!
Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej, zapraszam Was także do przepisów na:
– tacos z tofu
– nachos z kurczakiem
– falafel
– chilli con carne z dynią
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
– Burrito z chilli con carne
TACOS Z KURCZAKIEM
Przygotowanie: 50 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki kurczak:
– 600-700 g piersi z kurczaka
– pół szklanki passaty pomidorowej
– 500-700 ml bulionu z kurczaka lub wody
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka papryki ostrej chilli
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sos typu tabasco do smaku
Składniki kukurydziane tortille:
– 85 g mąki kukurydzianej
– 85 g mąki pszennej
– 100 ml gotowanej wody (100o C)
– szczypta sody
– 25 g miękkiego masła
Dodatki do tacos:
– salasa pomidorowa lub drobno siekane pomidory z czerwoną cebulą
– awokado
– marynowane jalapeno
– kwaśna śmietana
– guacamole, najlepiej zrób z mojego przepisu na guacamole
– inne: świeża kolendra, rzodkiewka, czerwona fasola, limonki, sosy typu tabasco, inne
Przygotowanie:
- TACOS: Wszystkie składniki na tortille włóż do miski. Jako że woda jest gorąca, wymieszaj je najpierw łyżką, a jak woda zostanie wchłonięta przez mąki, to zacznij zagniatać ciasto rękami. Wystarczą 2 minuty i uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj miseczkę folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
- KURCZAK: Kurczaka dopraw solą i pieprzem i podsmaż na patelni, aż nieco się przyrumieni i zamknie z każdej strony. Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek z chilli, wędzoną papryką i kminem, a następnie dodaj podsmażone piersi z kurczaka.
- Do podsmażonego kurczaka dodaj passatę, 1/3 gorącego bulionu lub wody i duś pod przykryciem. Duszenie zajmie Ci nawet 25-35 minut. W tym czasie kontroluj ilość płynu i uzupełniaj go pozostałym gorącym bulionem lub wodą. Pod koniec duszenia mięso powinno być bardzo miękkie i dać się rozdzielać za pomocą dwóch widelców, a na dnie garnka powinno zostać jeszcze nieco sosu. Po ugotowaniu kurczaka za pomocą dwóch widelców podziel go na pasma, wymieszaj z resztką sosu i w razie potrzeby dopraw.
- TACOS: Po 30 minutach odrywaj z ciasta części wielkości orzecha włoskiego. Ciasto wałkuj na blacie na cienkie placki i te smaż na patelni bez dodatku tłuszczu (ważne, aby patelnia miała nieprzywierającą powłokę) po minucie z każdej strony.
- Placki do tacos smaż na bieżąco, podawaj je z przygotowanym kurczakiem, guacamole i dodatkami. Danie najlepiej jeść rękami 🙂
SMACZNEGO!