Po wakacjach w Meksyku tacos goszczą na moim stole coraz częściej. Robię do nich domowe kukurydziane tortille, od których się wręcz uzależniłam. Są super proste do zrobienia, mają kilka składników i naprawdę warto zrobić je w domu zamiast kupować sklepowe opcje!
Dzisiejszy przepis jest z dodatkiem rwanego kurczaka. Podobnego kurczaka robiłam już wcześniej do nachos, z tą różnicą że poprzednim razem użyłam części kurczaka z kością – podudzi, a tym razem wybrałam piersi z kurczaka i powolnie długo je gotowałam. Efekt jest super 🙂
Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na:
– tacos z tofu
– nachos z kurczakiem
– falafel
– chilli con carne z dynią
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
– Burrito z chilli con carne
TACOS Z KURCZAKIEM I GUACAMOLE
Przygotowanie: 50 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki kurczak:
– 600-700 g piersi z kurczaka
– pół szklanki passaty pomidorowej
– 500-700 ml bulionu z kurczaka lub wody
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka papryki ostrej chilli
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sos typu tabasco do smaku
Składniki kukurydziane tortille:
– 85 g mąki kukurydzianej
– 85 g mąki pszennej
– 100 ml gotowanej wody (100 stC)
– szczypta sody
– 25 g miękkiego masła
Składniki guacamole:
– 2 dojrzałe owoce awokado
– 1 limonka
– pół czerwonej cebuli
– 1 papryczka chili
– świeżo mielony pieprz, sól
Dodatki do tacos:
– salasa pomidorowa lub drobno siekane pomidory z czerwoną cebulą
– marynowane jalapeno
– kwaśna śmietana
– inne: świeża kolendra, rzodkiewka, czerwona fasola, limonki, sosy typu tabasco, inne
Przygotowanie:
- TACOS: Wszystkie składniki na tortille włóż do miski, jako że woda jest gorąca wymieszaj je najpierw łyżką, a jak woda zostanie wchłonięta przez mąki to zacznij wygniatać ciasto ręką. Wystarczą 2 minuty i uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 30 minut.
- KURCZAK: Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek z chilli, wędzoną papryką i kminem, a następnie dodaj piersi z kurczaka i usmaż je przewracając na drugą stronę po kilku minutach. Pierś nie musi usmażyć się w środku, powinna być jednak podsmażona na zewnątrz w miarę równomiernie. .
- Do podsmażonego kurczaka dodaj passatę, 1/3 gorącego bulionu lub wody i duś pod przykryciem. Duszenie zajmie Ci nawet 25-35 minut, w tym czasie kontroluj ilość płynu i uzupełniaj go gorącym bulionem lub wodą. Pod koniec duszenia mięso powinno być bardzo miękkie i dać się rozdzielać za pomocą dwóch widelców, a na dnie garnka powinno zostać jeszcze nieco bulionu. Po ugotowaniu kurczaka za pomocą dwóch widelców oddziel je od kości, dopraw kurczaka w razie potrzeby solą, pieprzem i tabasco.
- GUACAMOLE: Awokado przekrój wzdłuż, wyjmij pestkę i za pomocą łyżeczki wyjmij do miseczki cały miąższ. Awokado skrop sokiem wyciśniętym z limonki i wymieszaj. Za pomocą widelca rozdrobnij awokado na jednolitą pastę. Dodaj do awokado bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę i bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- TACOS: Po 30 minutach odrywaj z ciasta części wielkości orzecha włoskiego. Ciasto wałkuj na blacie na cienkie placki i te smaż na patelni bez dodatku tłuszczu (ważne aby patelnia miała nieprzywieralną powłokę) po minucie z każdej strony.
- Placki do tacos smaż na bieżąco, podawaj je z przygotowanym kurczakiem, guacamole i dodatkami. Danie najlepiej jeść rękami 🙂
SMACZNEGO!
2 comments
mm! baaardzo apetycznie wygląda 🙂
Narobilas mi smaka na tacos! Wlasnie dzialam w kuchni i pierwszy raz probuje szarpanego kurczaka 🙂