Próbowaliście kiedykolwiek sosu mole? To przepyszny, bogaty w przyprawy sos, bardzo gęsty, ciemny. Jego tajemnicą jest odrobina gorzkiej czekolady którą dodaje się na sam koniec, dzięki temu ma nutę czekolady, która naprawdę super komponuje się z mięsem. Bo to właśnie z mięsem podaje się zwykle ten sos.
Do moich domowych tacos dodałam rwanego kurczaka w sosie mole i pyszne warzywa. Całość prosta, bardzo meksykańska, taka że przypomina mi się podróż w tamte rejony. Pycha.
Masz już mojego e-booka z przepisami na kolacje? Jeśli jeszcze nie, serdecznie zapraszam do zakupu!
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na:
– dania kuchni meksykańskiej
– tacos z tofu
– nachos z kurczakiem
– falafel
– chilli con carne z dynią
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
– Burrito z chilli con carne
TACOS Z KURCZAKIEM MOLE
Przygotowanie: 50 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki kurczak:
– 600-700 g piersi z kurczaka
– 700 ml bulionu z kurczaka lub wody
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka papryki ostrej chilli
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki sos mole:
- 3 suszone chili ancho (możesz zastąpić innymi papryczkami chilli)
- 1/2 cebuli
- 20 g gorzkiej czekolady min 75%
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- po ¼ łyżeczki mielonych ziaren kolendry, cynamonu, oregano
- 3 goździki
- pół gwiazdki anyżu
- po 1 łyżce migdałów, orzeszków ziemnych, pestek dyni i sezamu
- 1,5 łyżki rodzynek
- 100 ml passaty pomidorowej
- sól i czarny pieprz
Składniki kukurydziane tortille:
- 85 g mąki kukurydzianej
- 85 g mąki pszennej
- 100 ml gotowanej wody (100 stC)
- szczypta sody
- 25 g miękkiego masła
Dodatki do tacos:
– salasa pomidorowa lub drobno siekane pomidory
– marynowane jalapeno
– świeże awokado
– guacamole
– inne: świeża kolendra, czerwona fasola, limonki, sosy typu tabasco, inne
Przygotowanie:
- DO SOSU MOLE: Suszone papryki zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
- TACOS: Wszystkie składniki na tortille włóż do miski, jako że woda jest gorąca wymieszaj je najpierw łyżką, a jak woda zostanie wchłonięta przez mąki to zacznij wygniatać ciasto ręką. Wystarczą 2 minuty i uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 30 minut.
- KURCZAK: Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek z chilli, wędzoną papryką i kminem, a następnie dodaj piersi z kurczaka i usmaż je przewracając na drugą stronę po kilku minutach. Pierś nie musi usmażyć się w środku, powinna być jednak podsmażona na zewnątrz w miarę równomiernie. .
- Do podsmażonego kurczaka dodaj 1/2 gorącego bulionu lub wody i duś pod przykryciem. Duszenie zajmie Ci nawet 25-35 minut, w tym czasie kontroluj ilość płynu i uzupełniaj go wykorzystując pozostałą część. Pod koniec duszenia mięso powinno być bardzo miękkie i dać się rozdzielać za pomocą dwóch widelców, a na dnie garnka powinno zostać jeszcze nieco bulionu. Po ugotowaniu kurczaka za pomocą dwóch widelców oddziel je od kości, dopraw kurczaka w razie potrzeby solą, pieprzem i tabasco.
- SOS MOLE: W czasie przygotowywania kurczaka zrób też sos mole. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je na oleju aż się zeszklą. Do cebuli dodaj wszystkie sproszkowane przyprawy i podsmażaj. W międzyczasie do blendera dodaj goździki, gwiazdkę anyżu, wszystkie orzechy, pestki i sezam. Wszystko zblenduj drobno, po czym dodaj rodzynki i jeszcze blenduj aż uzyskasz masę bez większych grudek. Do garnka z cebulą i przyprawami dodaj to co masz w blenderze, dołóż passatę pomidorową, namoczone papryki i zagotuj całość. Teraz jeszcze raz zblenduj wszystko na jednolity i gładki sos, a następnie garnek znów postaw na kuchence i do sosu dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewaj i mieszaj aż się rozpuści i połączy z sosem.
- KURCZAK: do rozdzielonego kurczaka dodaj sos mole i dokładnie wymieszaj. Najlepiej dodawaj partiami, bo sosu może okazać się zbyt dużo. Sos powinien połączyć się z mięsem ale całość nie powinna być zbyt płynna 🙂
- TACOS: Po 30 minutach odrywaj z ciasta części wielkości orzecha włoskiego. Ciasto wałkuj na blacie na cienkie placki i te smaż na patelni bez dodatku tłuszczu (ważne aby patelnia miała nieprzywieralną powłokę) po minucie z każdej strony.
- Placki do tacos smaż na bieżąco, podawaj je z przygotowanym kurczakiem, guacamole i dodatkami. Danie najlepiej jeść rękami .
SMACZNEGO!