To najbardziej klasyczne ciasto cytrynowe, pyszne w smaku, z naturalnym aromatem cytryny. Takie ciasta domowe kochają wszyscy i coraz częściej do nich wracają, nie ma to bowiem lepszej słodyczy niż domowe ciasto do kawy czy herbaty. Zapraszam zatem na ten przepis
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
![e-book Kolacje, przepisy do 40 minut](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2020/11/e-book-grafika-683x1024.jpeg)
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
– sernik tradycyjny
– sernik z jagodami
– biszkopt z truskawkami
– tort czekoladowy z owocami
– sernik z borówkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– prosta szarlotka
– sernik z kajmakiem
– blok czekoladowy
– najlepsze ciasto marchewkowe
MURZYNEK
Przygotowanie: 1 h 10 minut
Składniki:
- 250 g masła
- 360 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 225 g mąki pszennej + odrobina do formy
- 60 ml wody
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło lub olej kokosowy do nasmarowania formy
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st C i przygotuj blaszkę typu keksówka.
- W garnku podgrzewaj masło, cukier, wodę i kakao. Podgrzewaj aż masło się rozpuści a w maśle cukier, tak aby masa była gładka bez grudek. Masę wystudź a następnie odłóż porcję mniej więcej równą połowie szklanki, aby polać nią ciasto po upieczeniu.
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z szczyptą soli na sztywną pianę i odstaw.
- Do drugiej miski dodaj mąkę, żółtka, wystudzoną masę kakaową, proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj za pomocą łyżki lub trzepaczki. Następnie dodaj do masy ubite białka i delikatnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Keksówkę natrzyj miękkim masłem lub olejem kokosowym, wysyp nasmarowane brzegi mąką. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika. Piecz ciasto przez 40-45 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika wyjmij ciasto na paterę i chwilę przestudź. Polej ciasto odłożoną wcześniej masą kakaową. Możesz przyozdobić ciasto suszonymi owocami, orzechami, kokosem lub innymi dodatkami. Wystudź i krój dopiero jak masa zastygnie.
SMACZNEGO!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2020/11/murzynek-6-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2020/11/murzynek-16-768x1024.jpg)
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia
– ciasto zebra
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2020/11/murzynek-17.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)