Pieczona ryba, pyszne dodatki, kukurydziana tortilla. To dla mnie comfort food, jedzenie które zawsze jem z olbrzymią przyjemnością i robię nie tylko wtedy kiedy mam na takie danie ochotę. Wiem, że tacos zawsze zjem z olbrzymim smakiem 🙂
Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na:
– nachos z kurczakiem
– tacos ze stekiem
– bowl burrito z łososiem
– chilli con carne z dynią
– enchiladas z kurczakiem
– zapiekane nachos
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
– Burrito z chilli con carne
TACOS Z RYBĄ
Przygotowanie: ok 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– filet z halibuta około 200-250 g
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 3-4 kukurydziane tortille
– 1 awokado
– 6-8 łyżek guacamole (najlepiej domowego z mojego przepisu na guacamole)
– listki świeżej kolendry
– 1 pomidor (lub 2 mniejsze)
– pół cebuli
– czerwona fasola z puszki
– 1 sałata rzymska
– cząstki świeżej limonki do podania
Przygotowanie:
- Filet z halibuta umyj, osusz, polej oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką i ostrą papryką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st C i piecz przez 10-12 minut.
- W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Sałatę rzymską porwij lub posiekaj w paseczki. Pomidory pokrój w niewielką kostkę i wymieszaj z bardzo drobno posiekaną cebulą. Awokado pokrój w kostkę i polej sokiem z ćwiartki limonki aby nie ściemniało.
- Tortille kukurydziane podgrzej na patelni lub w piekarniku, wystarczy im kilka chwil. Na tortille nakładaj sałatę, salsę z pomidorów, kawałki upieczonej ryby (wystarczy za pomocą widelca podzielić ją na mniejsze kawałki), trochę czerwonej fasoli, guacamole, świeżą kolendrę. Tacos możesz podawać z dodatkiem ostrego sosu typu tabasco.SMACZNEGO!
I jeszcze:
Roladki z tortilli z tuńczykiem