Wpisz i naciśnij Enter

Enchiladas z kurczakiem

To kolejne meksykańskie danie, które zagościło na moim blogu. Smakuje znakomicie, a jest naprawdę niezwykle proste w przygotowaniu. A do tego szybkie!

Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także:
fajitas z kurczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– rollsy z salami
– rollsy z szynką i serem
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– chilli con carne
– pad thai z kurczakiem
– tacos ze stekiem

Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

– 2 piersi z kurczaka
– mieszanka przypraw: pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki ostrego chilli, pół łyżeczki papryczki wędzonej, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki kuminu
– 2 ząbki czosnku
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 1-2 łyżeczki sosu Tabasco – opcjonalnie
– pół puszki czerwonej fasoli
– pół puszki kukurydzy
– 4 tortille pszenne lub pełnoziarniste
– 10 łyżek tartego sera mozzarella lub mix mozzarella i cheddar
– świeża kolendra do podania
– 4 łyżki oliwy
– 4-5 posiekanych czarnych oliwek
– sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój w małe kawałki. Z podanych w przepisie przypraw przygotuj mieszankę. Dodaj ją do pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż kawałki kurczaka po kilka minut z każdej strony. Następnie dodaj do kurczaka pół puszki pomidorów, Tabasco, dopraw solą i pieprzem.. Wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut sos się nieco zredukuje
  3. Do kurczaka dodaj po pół puszki czerwonej fasoli i kukurydzy (odsączone) i duś 2-3 minuty..
  4. Naczynie do zapiekania wysmaruj 2 łyżkami oliwy i dodaj na spód 1/4 puszki pomidorów. Zawijaj tortille z farszem z kurczakiem i układaj je w naczyniu jedna obok drugiej. Na zawiniętych tortillach wyłóż resztę pomidorów z puszki, dopraw pieprzem a następnie posyp połową sera. Naczynie przykryj folią aluminiową z góry.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C, piecz przez 10 minut. Następnie wyjmij potrawę, usuń folię aluminiową, posyp pozostałym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
  6. Enchiladas podawaj z śmietaną 18%, oliwkami, jalapeno i świeżą kolendrą. Możesz przygotować też ostry sos pomidorowy, z wszystkimi dodatkami smakuje rewelacyjnie.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Enchiladas z kurczakiem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
31star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *