Kuchnia meksykańska to zdecydowanie jedna z moich ulubionych. Pikantne papryczki i sosy, dużo warzyw, guacamole – ideał. Dziś połączyłam to wszystko w pysznych tacos ze stekiem.
Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na:
– nachos z kurczakiem
– przepis na guacamole
– chilli con carne
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 1 stek 150-200 g (możecie wybrać dowolny stek, choć od waszego wyboru zależy jakość i twardość mięsa)
– 2 dojrzałe owoce awokado
– 1 ząbek czosnku
– 1 nieduże chilli
– 1 pomidor
– papryczki jalapenio do podania
– sól i pieprz
– 8-10 gotowych tacos
– pół limonki lub cytryny
– olej do smażenia
Na początek przygotujcie stek. Należy wyjąć go z lodówki i zostawić na min 30 minut w temperaturze pokojowej. Usmażcie stek na oleju, najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Nie przekładajcie mięsa zbyt często, czas smażenia mięsa zależy od wielkości samego kawałka oraz preferencji sposobu wysmażenia. Stopień wysmażenia sprawdzam dotykając steku i badając jego miękkość. W połowie smażenia dodaję nieco soli i pieprzu.
W tym czasie możecie przygotować guacamole. Awokado przekrójcie wzdłuż. Za pomocą łyżeczki wyjmijcie miąższ owocu do miseczki i skropcie go od razu sokiem z limonki lub cytryny. Tak przygotowane awokado rozgniećcie za pomocą widelca, dodajcie zmiażdżony ząbek czosnku i drobno posiekane chilli, oraz odrobinę soli. Wszystko wymieszajcie.
Wracamy do steku. Po usmażeniu wyjmijcie go i połóżcie na desce do krojenia lub talerzu aby chwilę odpoczął (wystarczą 2-3 minuty), Stek pokrójcie w poprzek włókien na cienkie plasterki. Do tacos dodajcie nieco steku, pomidora, guacamole i papryczki jalapenio.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– tatar wołowy