Pyszna, prosta i szybka – to moje ulubione przymiotniki określające najlepsze dania. Przecież w kuchni nie trzeba spędzać wielu godzin, aby wyczarować coś pysznego. Do tego dania potrzebujecie jedynie gotowe ciasta francuskiego i kilku dodatkowych składników. Ja w tej wersji użyłam pysznych młodych zielonych szparagów i jajka. Wyjdzie Wam potrawa idealna.
Lubisz proste tarty, polecam Ci przepisy:
– tarta z cukinią
– tarta ze szpinakiem i salami
– tarta z łososiem i mozzarellą
– tarta ze szparagami
– tarta z rabarbarem
TARTA ZE SZPARAGAMI I JAKIEM
Przygotowanie:ok 30 minut
Składniki:
– 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– 1 mozzarella
– 10-12 niedużych szparagów
– 6-8 pomidorków koktajlowych
– 1 jajko
– oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Na dużej blasze piekarnikowej wyłożonej pergaminem do pieczenia połóżcie ciasto francuskie i zawińcie lekko brzegi. Na cieście wysypcie starty ser mozzarella, ułóżcie oczyszczone szparagi (odłamcie wcześniej końcówki), pomidorki i polejcie odrobiną oliwy z oliwek. Wstawcie do piekarnika na ok 15 min, na 2 min przed końcem rozbić na tarcie jajo i wstawić do piekarnika aż się zapiecze.
Tartę możecie podać z oliwą aromatyzowaną chilli, lub z sosem pomidorowym domowej produkcji.
SMACZNEGO!