Ten przepis zrobiła kiedyś Marta Dymek, znana jako prowadząca bloga Jadłonomia. Wiem, że od tego czasu wiele osób przekonało się, że tofu może być genialne w smaku, aromatyczne, a przygotowanie nie jest wcale uciążliwe.
O tofu zmieniającym życie mówił też Michał Korkosz, czyli Rozkoszny, proponując swoją wersję tego dania. Bo jak się ma tę bazę, to można dopracowywać sos do swoich potrzeb, upiec a nie usmażyć tofu. Nie próbowałam przepisu Michała, a ten Marty też nie jest identyczny z moim. W mojej wersji pojawia się sos Sriracha, który nadaje w mojej ocenie charakteru i nutkę pikanterii. Zamieniłam też mąkę ziemniaczaną na kukurydzianą, którą wolę w swojej kuchni, a która daje podobny efekt w postaci chrupkości. No i użyłam wędzonego tofu dla jeszcze lepszego efektu smakowego.
Tofu może mieć smak
Wiele razy spotkałam się z takim stwierdzeniem, że tofu nie ma smaku. Ależ ma! To znaczy ma w mojej kuchni, bo tofu jest doskonałym nośnikiem innych smaków, który nie dominuje, a komponuje się idealnie. Trochę tak jak dynia, która w większości przypadków smaku dużo nie ma, ale przyprawy i dodatki na słono czy słodko potrafią zdziałać cuda!
Chrupkość tofu
Tofu jest oczywiście dość miękkie i delikatne, więc jak uzyskać jego chrupkość. Ważne, aby osuszyć tofu jeszcze przed pokrojeniem, a następie już po pokrojeniu tofu w kostkę. Ja używam do tego ręcznika papierowego, na który możecie wyłożyć tofu, a ten wchłonie nadmiar wilgoci. Dopiero wtedy użyjcie mąki kukurydzianej (zamiennie może być to też mąka ziemniaczana), której naprawdę niewielka ilość pokryje wasze tofu. Na jedną kostkę toru wystarczy tak naprawdę 1 łyżka mąki, nie ma potrzeby, aby wsypywać jej więcej do miski.
Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– makaron z tofu
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
– Makaron smażony z warzywami i tofu
– Zielone curry z tofu
– Stir fry z fasolką i tofu
– Pad thai z tofu
– Tofu teriyaki
– Tacos z tofu
– Makaron z tofu
TOFU ZMIENIAJĄCE ŻYCIE
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 150-180 g tofu (ja użyłam wędzonego, bo takie lubię bardziej)
– 2 łyżki oleju kokosowego lub innego do smażenia
– 4 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki sosu teriyaki
– 1-2 łyżki syropu z agawy
– 1-2 łyżki sosu Sriracha
– 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka tartego czosnku
– 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
– do podania: posiekana dymka lub szczypiorek, sezam jasny lub czarny
– ugotowany ryż lub azjatycki makaron do podania
Przygotowanie:
- Tofu pokrój w sporą kostkę. Osusz ręcznikiem papierowym, aby nie było mokre.
- Do miski z tofu dodaj mąkę kukurydzianą i wstrząśnij, aby obtoczyć tofu z każdej strony.
- Przygotuj sos do tofu z sosu sojowego, sosu teriyaki, sosu Sriracha i syropu z agawy (możesz go zastąpić miodem).
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub inny i usmaż tofu na rumiano, obracając je w trakcie, aby zarumieniło się ze wszystkich stron.
- Zdejmij usmażone tofu z patelni i dodaj od razu na patelnię tarty czosnek oraz imbir, wraz z przygotowanym sosem. Sos podgrzewaj dosłownie minutę, po czym wrzuć na patelnię ponownie tofu i wymieszaj, aby tofu było obtoczone z każdej strony.
- Tufu układaj na ugotowanym ryżu lub azjatyckim makaronie, posypuj posiekaną dymką oraz sezamem. Podawaj.
- UWAGA: Tofu w tej wersji jest też fantastycznym dodatkiem do sałatek. Możesz użyć miksu sałat, lub zrobić sałatkę na bazie makaronu ryżowego, lub jeszcze inną wersję.