Jeśli nie macie pomysłu na pyszne śniadanie, dziś mam dla Was prawdziwą petardę. Zapraszam na tosty francuskie z chałki, do tego pieczone plastry boczku i jako sadzone. A to wszystko podane razem z pysznym sosem barbecue, który idealnie połączy nam smaki i podbije je. Możesz dodać do śniadania też odrobinę rukoli lub rukwi wodnej!
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– tosty francuskie
– tosty z pesto i jakiem
– szakszuka
– kanapka z camembert i żurawiną
– szakszuka z kurkami
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
– Tosty o smaku pizzy
TOSTY Z JAJKIEM I BOCZKIEM
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 6-8 kromek chleba tosowego pszennego
– 4 jajka M
– 3 łyżki mleka
– sól
– pieprz
– olej lub masło klarowane do smażenia
– 4-6 cienkich plasterków boczku (możesz użyć wędzonego)
– 2-3 łyżki sosu barbecue, najlepiej domowego
Przygotowanie:
- Do miski wbij 2 jaja, wlej mleko i dodaj przyprawy (po sporej szczypcie soli i pieprzu). Za pomocą ręcznej trzepaczki ubij całość na jednolitą masę.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 190-200 st C i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż plastry boczku. Piecz je przez 6-8 minut aż wytopi się sporo tłuszczu a plastry będą ciemniejsze. Wyjmij je z piekarnika i na chwilę odstaw.
- Na patelni rozgrzej olej lub klarowane masło. Kromki chałki maczaj w masie jajecznej z obu stron, podobnie jak podczas panierowania. Tak przygotowane kromki wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. W tym samym czasie na drugiej patelni usmaż 2 jajka sadzone.
- Ułóż tosty na talerzu, polej sosem barbecue, połóż na nich jajko i ułóż plastry boczku. Podawaj od razu.
- SMACZNEGO!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM