Golonka pieczona

Golonka która jest chrupiąca na zewnątrz a delikatna, miękka i rozpływająca się w środku to od dziś nie problem. Najpierw konieczne jest jej ugotowanie, tak aby uzyskać odpowiednią miękkość mięsa, a później zostaje już marynowanie i zapiekanie w piekarniku lub opcjonalnie grillowanie.

Polecam Wam także:
– kurczak z czerwonym pesto
– kurczak pieczony na butelce piwa
– kurczak z batatami
– sałatka cezar z kurczakiem
– kurczak z mozzarellą
– kurczak pieczony
– orientalne skrzydełka z kurczaka
 kotlety mielone z kurczaka
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej

GOLONKA PIECZONA

PRZYGOTOWANIE: 3-4 h
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI GOLONKA:

– 2 golonki
– pęczek włoszczyzny (2-3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, ew 1 cebula)
– 1 płaska łyżka soli
– 2-3 listki laurowe
– 3-4 kulki ziela angielskiego
-5-6 kulek czarnego pieprzu

Do podania: pieczywo, chrzan, musztarda, ogórek kiszony i inne dodatki

SKŁADNIKI MARYNATA:

-3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka chilli
– 2 łyżeczki wędzonej papryki
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka octu balsamico
– 2 łyżki musztardy dijon lub francuskiej ziarnistej
– 3 łyżki miodu płynnego
– sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Golonki umyj dokładnie, włóż do garnka, dodaj do nich obrane warzywa i zalej wodą tak, aby ta zakrywała golonki. Dodaj 1/3 wspomnianej soli i gotuj. Po zagotowaniu zdejmij z wywaru szumowiny, doda pozostałą sól i pozostałe przyprawy. Przykryj garnek pokrywką uchylając ją jednak i gotuj golonkę przez 2-2,5 h w zależności od wielkości. Jeśli woda wyparuje uzupełnij ją w trakcie gotowania.
  2. Wyjmij golonki z wywaru kiedy są naprawdę miękkie, wystarczy sprawdzić widelcem.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190 st C i przygotuj marynatę. Dodaj do miski składniki marynaty oraz po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą nasmaruj golonki, zostawiając mniej więcej 1/3 marynaty na później.
  4. Zamarynowane golonki włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Po tym czasie obróć golonki na drugą stronę, za pomocą pędzla kuchennego posmaruj pozostałą marynatą i ponownie zapiekaj przez 20-25 minut.
  5. Golonki podawaj z pieczywem, chrzanem i musztardą (wg mnie najlepiej sarepską) oraz dodatkami takimi jak ogórki czy marynowane grzyby.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Golonka pieczona
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!