Na te burgery warto poświęcić chwilę czasu, a ich smak docenią nawet wielbiciele mięsnych burgerów. Dlaczego? Te kotlety kalafiorowe są wręcz obłędnie dobre, a do tego magiczny zielony sos i czerwona kapusta zrobią niesamowitą robotę.
Wegeburgera możecie zrobić oczywiście z gotowymi bułkami, jednak zachęcam Was do upieczenia samodzielnie według tego przepisu na domowe bułki do hamburgerów. Są maślane i pyszne.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na:
– burger z czerwonej soczewicy
– najlepszy domowy cheeseburger
– burgery z indyka i cukinii
– burgery z kotletem jajecznym
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zapiekanki z pieczarkami
– kotlet serowy
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
wegeburger z kalafiora
Przygotowanie: 60 minut
Składniki kotlety:
– 3/4 szklanki quinoi (miara przed ugotowaniem
– 1 kalafior średniej wielkości
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– przyprawy: po łyżce chilli, cayenne, kminu rzymskiego, soli, czosnku suszonego, pieprzu
– 3/4 szklanki bułki tartej
– 3 jajka
– olej do smażenia
Zielony sos:
– 1 awokado
– pęczek natki pietruszki
– 1 pęczek lub mała doniczka świeżej kolendry
– 1-2 łyżki papryczek jalapeno z zalewy lub 1 świeża papryczka
– 2 ząbki czosnku
– sok z 1 limonki
– 100 ml wody
– 100 ml oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– pół szklanki pistacji
Dodatki do burgerów:
– 1 szklanka czerwonej kapusty posiekanej
– 1 łyżeczka cukru
– 1,5 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– inne dodatki np: papryczki jalapeno
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 18o st C. Kalafiora pokrój w większe różyczki, połóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Kalafiora polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i posyp połową przygotowanej mieszanki przypraw. Piecz 20-30 minut aż kalafior będzie bardzie miękki i zrumieniony. Wyjmij go z piekarnika i przestudź.
- W czasie pieczenia kalafiora ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kalafiora dodaj do miksera z funkcją miksowania pulsacyjnego. Używając tej funkcji zblenduj kalafiora tak, aby pozostały małe kawałki kalafiora a nie jednolite puree. Do tego wystarczy 3-4 razy nacisnąć funkcję „pulse”.
- Przełóż kalafiora do miski, dodaj quinoa, pozostałe przyprawy, jajka i bułkę tartą. Z podanej masy uformuj kotleciki, z podanej ilości produktów wyjdzie 8-10 kotletów (jeśli masa będzie kleiła się zbyt bardzo dodaj jeszcze trochę bułki tartej). Na rozgrzanym na patelni oleju smaż kotlety z obu stron do zrumienienia.
- Składniki sosu oprócz pistacji umieść w blenderze. Zblenduj składniki na jednolity sos, a następnie dodaj pistacje i ponownie zblenduj przez chwilę.
- Czerwoną kapustę posiekaj w cienkie paseczki, dodaj cukier i ocet i odstaw na min 10 minut.
- Przygotuj burgery. Przekrój bułki do burgerów, dodaj kotlet, czerwoną kapustę, zielony sos. Możesz dodać jeszcze nieco papryczek jalapeno jeśli wolisz ostrzejsze smaki.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Obłędny ten burger. Idealne rozwiązanie dla tradycyjnych fast fooda ; )