Miałam już wiele prób z ciastem do pizzy, jedne bardziej inne mniej udane. Dotychczas miałam swoje ulubione ciasto jednak wyrasta ono za bardzo, a przez to, że jest w nim dość sporo drożdży ciężko je też rozłożyć w idealnie cienki okrąg.
Na ten przepis do pizzy trafiłam dzięki jednej z książek, a jego autorem jest kucharz z Restauracji Bawełna w Łodzi. Nie odwiedziłam nigdy tego miejsca, ale zaciekawiło mnie to, że pizza wyrasta w lodówce i to zdecydowanie dłużej niż moje poprzednie ciasto.
Jaki jest efekt? To ciasto to strzał w dziesiątkę. Idealnie się z nim pracuje, ciasto możecie zrobić poprzedniego wieczora lub z samego rana, a na obiad będzie przepyszna cieniusieńka i bardzo chrupiąca pizza, taka jak we Włoszech 🙂
Kolejna tajemnica dobrej pizzy to mąka 00. Powoli jest dostępna w naszych supermarketach, ja przez ostatnie lata robiłam jej zapas jak tylko byłam we Włoszech. Poszukajcie jej także online, lub we włoskich delikatesach (w Warszawie znam fantastyczne miejsce, w którym są wszystkie włoskie produkty).
Polecam Wam także:
– pizzę z salami
– pizzę na tortilli
– sałatka gyros
– pizzę z patelni
– Pizza z patelni bez drożdży
– Ciasto na pizzę
– Mini pizza
– pizzę z ciasta francuskiego
– zapiekanki z pieczarkami
WŁOSKA PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE
Przygotowanie: 20 minut + 6-18 h wyrastania ciasta
Ilość porcji: 3 spore pizze
Składniki ciasto:
– 425 g mąki pszennej typ 00 + trochę do podsypywania*
– 215 ml ciepłej wody
– 25 ml ciepłego mleka (w temperaturze pokojowej)
– 1/4 łyżeczki suchych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka oleju słonecznikowego (staram się unikać rzepakowego)
– czubata łyżeczka soli morskiej
Składniki sos:
– 1 puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– po łyżeczce suszonego oregano i suszonej bazylii
– pół cebuli
– pół łyżeczki chilli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Do pizzy:
– 1 szklanka startego sera mozzarella (możesz użyć mozzarelli w zalewie, ale dokładnie ją odsącz)
– ulubione dodatki do pizzy
– szczypta suszonego oregano do posypania
* jeśli chcesz zastąpić mąkę 00 zrób to najlepiej mąką typu 450, choć efekt nie będzie identyczny
Przygotowanie:
- Przygotuj zaczyn. Wymieszaj wodę, mleko, 1 łyżkę mąki, cukier i drożdże. Odstaw na kilka minut.
- W tym czasie do misy miksera dodaj pozostałą przesianą mąkę, następnie wlej zaczyn i za pomocą końcówki typu hak zacznij mieszać ciasto. Jak mąka wchłonie wodę dodaj olej i sól i wyrabiaj ciasto około 4-5 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i będzie odchodziło od dłoni.
- Ciasto podziel na 3 równe części (najlepiej użyć do tego wagi kuchennej.
- Przygotuj duży talerz, lekko obsyp go mąką i z podzielonego ciasta stwórz ładne kulki lekko spłaszczone. Kładź kulki ciasta na talerzu w odstępach i przykryj całość folią spożywczą, a następnie włóż do lodówki na minimum 6 godzin, do 24 h maksymalnie. Możesz zatem przygotować ciasto z samego rana lub dzień wcześniej wieczorem.
- Wyjmij ciasto z lodówki na 30-60 minut przed tym jak zaczniesz z nim pracować.
- W tym czasie przygotuj sos. Drobno posiekaj czosnek i cebulę, następnie podsmaż je na oliwie. Kiedy są już zeszklone dodaj 1 puszkę pomidorów oraz pozostałe zioła. Gotuj dość często mieszając przez 20-30 minut a na koniec zblenduj na jednolity sos.
- Rozgrzej [piekarnik do 250 st C, lub tyle ile zdołasz (w niektórych piekarnikach maksymalna temperatura to 240 stopni). Pizzę możesz piec na kamieniu do pizzy jeśli go posiadasz lub na rozgrzanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W obu przypadkach blacha lub kamień muszą być rozgrzane. Do włożenia pizzy do piekarnika przyda Ci się specjalna drewniana łopatka, moją możecie zobaczyć na zdjęciach jest fantastyczna. Łopatką wkładam i wyjmuję pizzę z gorącego piekarnika.
- Na blacie posypanym mąką formujcie pizzę. Najlepiej robić to ręcznie z wyczuciem, naciskając na ciasto od środka do zewnątrz. staraj się aby pizza była jednolicie cienka i okrągła w kształcicie oraz aby nie była nigdzie rozerwana, bo to utrudni Ci jej przełożenie do piekarnika (sos przeleci przez uszkodzone miejsca i przyklei placek do podłoża).
- Cienki placek do pizzy posmaruj cieniutko sosem zostawiając rant dookoła, posyp tartą mozzarellą i połóż ulubione dodatki (u mnie to salami). Całość posyp odrobiną oregano i włóż do piekarnika zsuwając pizzę na gorącą blachę lub kamień (jak zrobisz to kilka razy nabierzesz wprawy).
- Pizzę piecz przez 8-10 minut, do czasu kiedy się pięknie zrumienią boki i rozpuści ser oraz dodatki.
SMACZNEGO!
11 comments
A co jest nie tak z olejem rzepakowym, że go unikasz? Nie nadaje się do pizzy czy masz inny powód?
większość upraw rzepaku w Polsce jest roślinami modyfikowanymi genetycznie, co oznacza że rolnicy masowo używają do ochrony środków typu Roundap czyli środka z glifosadem, który dla ludzi jest rakotwórczy. Powoli świadomie rezygnuję z olei rzepakowych chyba że mam gwarancję upraw rzepaku. Niestety w obecnych czasach o zdrowie trzeba dbać także przez świadome wybieranie kupowanych produktów.
Ja używam tylko oliwy z oliwek. Olej rzepakowy jest rakotwórczy, tak samo niezdrowe są również oleje roślinne miedzy innymi olej słonecznikowy.
ja też unikam oleju, ale efekt z oliwą i olejem jest nieco inny.
Czy można zastąpić drożdże suche, drożdżami świeżymi?
jasne zawsze jest to możliwe, pamiętaj o wcześniejszym zrobieniu zaczynu
A jeśli swieze drożdże to ile gram?
Dzisiaj robiłam pizzę z tego przepisu na urodziny mojej córki. Wyszła przepyszna 🙂 Dzieciaki stwierdziły że lepsza niż z pizzerii, a jak wiadomo dzieci prawdę powiedzą 🙂 Dziękuję za ten przepis i polecam!
Czy ciasto mozna zrobic „na zapas” i zamrozic 2 kawalki na inny dzien?
Jeśli jest to konieczne to tak, ale zamróź bez wyrastania a później rozmrażaj i przeprowadź cały proces długiego wyrastania w lodówce.
Od kilku dni mam smaka na pizzę i jutro chyba wypróbuję tego przepisu 🙂 Wyciągnę w końcu mój piec i będzie obiadek