Jesienią kiedy grzyby dostępne są w okolicznych lasach nie można nie zrobić tej pysznej zupy. Jej sekretem są przepyszne borowiki, a przygotowanie zajmie Ci około 40 minut. Więc kolejnym razem po grzybobraniu lub wtedy kiedy uda Ci się kupić świeże lub mrożone borowiki zrób właśnie tą zupę 🙂
Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami
– Krem z pieczonego czosnku
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
ZUPA GRZYBOWA Z BOROWIKÓW
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 6-7
Składniki:
– 450-500 g świeżych lub mrożonych borowików lub innych grzybów
– 1 cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– 1,5 l bulionu jarzynowego lub domowego rosołu drobiowego
– 50 ml białego wytrawnego wina
– 3-4 łyżki śmietany
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 3 średnie ziemniaki
– 2 łyżki masła
– sól i pieprz
– do podania: śmietanka, natka pietruszki,
WYKONANIE:
- Borowiki dokładnie oczyść, umyj i osusz. Jeśli używasz mrożonych grzybów rozmróź je zanim użyjesz.
- Borowiki pokrój w niedużą kostkę. Odłóż 2-4 najładniejsze małe grzybki i przekrój je wzdłuż na cienkie plasterki, odłóż na bok, przydadzą się do podania i ozdobienia zupy.
- Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być idealnie mała, czosnek pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę.
- W sporym garnku podgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć cebulę z czosnkiem. Smaż aż cebula się zeszkli, po czym dodaj pokrojone grzyby i ziemniaki i nadal podsmażaj. Kiedy składniki zaczną lekko przywierać do dna bo tłuszcz zostanie wchłonięty, dodaj białe wino i smaż kolejne 2 minuty.
- Dodaj gorący bulion, trochę soli i pieprzu i gotuj zupę przez 20 minut.
- Zmniejsz grzanie palnika na małe, do miseczki dodaj śmietanę a do niej kilka łyżek ciepłego bulionu z zupy. Wymieszaj. Dodaj kolejne kilka łyżek bulionu hartując śmietanę, a następnie wlej śmietanę do zupy i wymieszaj.
- Zblenduj zupę ja gładki krem, w razie potrzeby dopraw.
- Na 1 łyżce oliwy i 2 łyżkach masła podsmażaj przygotowane i odłożone grzyby, dopraw je odrobiną soli i pieprzu. Powinny stać się rumiane.
- Wlewaj zupę do miseczek, ozdabiaj śmietaną, usmażonymi borowikami i natką pietruszki. Podawaj. SMACZNEGO!
2 comments
Nigdy nie przepadałam za grzybami, ale ta Twoja zupka wygląda pięknie
Niestety nie mogę jeść grzybów, zostaje mi tylko zbieranie