Ten sernik jest jednym z najlepszych jakie robiłam i jakie jadłam. Genialny spód w postaci brownie, delikatny sernik, a na górze przepyszny słodko-słony karmel. Jesienią możecie podać ten sernik z figami i granatem, latem z owocami lata takimi jak maliny czy truskawki. Mówię Wam, on jest genialny 🙂
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
sernik z brzoskwiniami
Sernik na zimno z truskawkami
SERNIK Z SOLONYM KARMELEM
Przygotowanie: 3 h
Składniki spód brownie:
– 120 g masła
– 120 g mąki pszennej
– 100 g gorzkiej czekolady 70-90%
– 100 g białego cukru
– 2 jajka rozmiar L
– 1/3 łyżeczki pasty lub ekstraktu z wanilii
Składniki sernik:
– 1 kg sera do serników mielonego (może być z wiaderka, ważne by miał dobrą jakość)
– 200 g miękkiego masła
– 120 g białego cukru
– 4 jajka rozmiar L
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki polewa karmelowa:
– 200 g śmietanki kremówki 36%
– 80 g masła
– 100 g brązowego cukru
– 1 płaska łyżeczka soli morskiej
Przygotowanie:
- SPÓD – Wyłóż okrągłą blaszkę 23-24 cm przekroju papierem do pieczenia na spodzie. W rondelku na niewielkim ogniu roztop masło, a następnie dodaj połamaną czekoladę i rozpuszczaj mieszając. Powinien powstać jednolity sos czekoladowy. Odstaw do ostygnięcia. W tym czasie w misie miksera ubij całe jajka z cukrem aż staną się puszyste i jasne. Do jajek dodaj przestudzony sos czekoladowy, pastę waniliową oraz przesianą przez sito mąkę. Zmiksuj całość do połączenia. Tak przygotowane ciasto wlej na blaszkę, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz przez 25 minut
- SERNIK – W czasie pieczenia spodu brownie przygotuj masę serową. Do misy miksera dodaj miękkie masło i cukier, zmiksuj do połączenia. Teraz dodaj wszystkie żółtka i zmiksuj na jednolitą masę. Czas na dodanie całego sera wraz z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Znowu zmiksuj do połączenia.
- W osobnej misie ubij białka na sztywno. Dodaj ubite białka do masy serowej i już za pomocą łopatki lub innej łyżki wymieszaj ręcznie masę serową aby połączyć ją z białkiem.
- Po wyjęciu upieczonego spodu obniż temperaturę piekarnika do 150 st C, możesz odrobinę uchylić piekarnik aby szybciej przestygł do tej temperatury. Na upieczony spód brownie wylej masę serową i wstaw do piekarnika ponownie. Piecz przez 60 minut w 150 st C. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i lekko go uchyl, studź w uchylonym piekarniku.
- SOLONY KARMEL – na rozgrzaną patelnię dodaj brązowy cukier, lekko go rozpuść i dodaj masło. Kiedy wszystko się połączy wlej na patelnię śmietankę i dokładnie wymieszaj sos. Na koniec dodaj sól morską aby się rozpuściła.
- Sernik polewaj sosem po wystudzeniu, na górze możesz ozdobić go owocami takimi jak przekrojone figi, pestki granata lub inne owoce sezonowe.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
7 comments
wspaniały sernik! idealny:)
O matko..obłędne zdjęcia 🙂 Chętnie spróbowałabym takiego sernika. Wygląda na mega apetyczny 🙂
Witam.W przedstawionym przez Panią przepisie rozmiar tortownicy 23-24 cm.Zastoaowałam brytfankę 27×18.W przeliczniku blach po przeliczeniu wyświetlilo mi żebym zastosowała 107% składników zastosowanych w przepisie.Stwierdziłam że nie ma to sęsu i zrobiłam zgodnie z przepisem.Niestety problem polega na tym że nie zmieściło mi się to wszystko do blachy!Czyli do tortownicy podanej w przepisie zwyczajnie to wszystko się nie zmieści nie mówiąc o jakim kolwiek wyrośnoęciu.
Ja tez uzylam większej tortownicy i ledwo weszło. Podczas pieczenia sernik wyrósł z 7 cm poza blachę
Witam pania serdecznie dziekuje za wspaniale przepisy podawane dokladnie podane w wykonaniu Zdrowych Swiat zyczymy pare sobie spisalam :):)
Mam pytanie. Czy ten spod się nie spali będąc w piekarniku 1,5h? Normalnie takie sposób się piecze 30 min a sernik osobno.
Nic się nie spali, spód jest ukryty pod dużą ilością sernika, dlatego najpierw go delikatnie zapiekamy a później już pieczenie sernika w niższej temperaturze.