Chorwackie kalmary w czosnku i oliwie

 To danie niezaprzeczalnie kojarzy mi się z wakacjami w Chorwacji. Kalmary jadłam prawie codziennie – prawie w każdej restauracji były genialne i czosnkowe. Z dodatkiem ziemniaków i szpinaku smakowały wyśmienicie.

Jak tylko w sklepie uda mi się dostać kalmary nie takie pokrojone ale w całości, a tym bardziej jak są świeże, nie waham się wcale i kupuję od razu. Kalmary należy wyczyścić wyciągając szkielet/kręgosłup. Jest on dość specyficzny, giętki i przeźroczysty.

Polecane przepisy z owocami morza:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
małże w białym winie
spaghetti z krewetkami
kalmary ze szpinakiem
krewetki w sosie pomidorowym z wódką
zupa rybna z owocami morza –  ZUPA BOUILLABAISSE
krewetki w białym winie
przepis na ośmiornicę
kalmary w czosnku

kalmary w czosnku

Przygotowanie: ok 40 minut

Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– 2 spore kalmary w całości
– 4 ząbki czosnku
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– sok z połowy cytryny
– sól i pieprz
– 5 sporych ziemniaków
– 2 spore garści świeżych liści szpinaku

PRZYGOTOWANIE:
Zacznijcie od przygotowania kalmarów. Jeżeli kupiliście nieoczyszczone należy wyjąć ze środka wszystkie „wnętrzności” i dokładnie je umyć. Pozostawić kalmary w całości.
Przygotujcie zalewę – oliwę (3/4 podanej porcji) wymieszajcie z przepuszczonym przez praskę lub zgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. Odłóżcie na ok 20 min. W tym czasie obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dość dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie.
Przygotujcie patelnię grillową – rozgrzejcie na niedużym ogniu resztę oliwy. Z kalmarów postarajcie się zdjęć czosnek w którym się marynowały. Połóżcie na patelnię i przez 2-3 min szybko podsmażcie z każdej strony. Następnie zmniejszcie płomień (lub ustawienie płyty) i przykryjcie pokrywką potrawę. Duście ok 10 min. Na koniec dodajcie oliwę z czosnkiem której używaliście do marynowania, odrobinę soli i pieprzu, a po ok 1-2 min zdejmijcie z patelni.
Na drugiej patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy. Dodajcie szpinak i przesmażcie go 2-3 minuty. Na koniec dodajcie ziemniaki, sól i pieprz. Połączcie tylko składniki i zdejmujcie z patelni.

Podawajcie kalmary z cząstką cytryny do pokropienia oraz z dodatkiem ziemniaków ze szpinakiem.

SMACZNEGO!

 kalmary z czosnkiem
OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Chorwackie kalmary
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa dyniowa z pomidorami

 Zupę dyniową możecie zrobić na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię jej pikantną wersję z dodatkiem pomidorów. Nabiera ona wtedy dodatkowego ciekawego...

Zamknij