Krem brokułowy

Pokazywałam Wam na blogu już wiele pomysłów na zupy kremy, w tym te na krem z brokuła. Dziś mam dla Was taki przepis podstawowy. Ja moją zupę wzbogaciłam dodatkiem kociego serka oraz świeżej gałązki rozmarynu, ale pobawcie się i stwórzcie własną kompozycję smakową. Może chcecie podać zupę z grzankami, a może z serem pleśniowym lub fetą, idealna będzie także salsa pomidorowa którą udekorujecie zupę w miseczce. Ta zupa za każdym razem może być inna.

krem BROKUŁOWY

Przygotowanie: ok 20 minut
Ilość porcji: 2-3

Składniki:

– 1 ząbek czosnku
– pół cebuli
– 2 kawałki selera naciowego
– 400 g brokuła – różyczki, bez najbardziej zgrubiałych części
– oliwa z oliwek
– 1 litr bulionu z warzyw lub drobiowego
– do podania: kozi ser i rozmaryn, ser ricotta i świeża mięta, grzanki lub inne

WYKONANIE:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Brokuła pokrój na różyczki, usuwając najgrubsze zdrewniałe części. Selera naciowego pokrój w 1-2 cm kawałki.
  2. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaj brokuła oraz selera naciowego. Krótko duś i dodaj gorący bulion.
  3. Gotuj około 5-7 minut aż warzywa staną się miękkie. Teraz za pomocą blendera zmiksuj zupę na jednolity krem. Zupę przekładaj do miseczek i dodaj ulubione dodatki, na przykład kozi ser i rozmaryn, lub ser ricotta i świeżą miętę.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Krem brokułowy
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Łopatka z sosem musztardowym i suszonymi pomidorami

Mam dziś dla Was bardzo ciekawy przepis, tym bardziej że upieczoną łopatkę możecie przygotować właśnie na taki obiad, a pozostałą...

Zamknij