Makaron penne w sosie śmietanowym z szynką parmeńską

Ten makaron nazywany jest penne alfredo. Jego pierwowzór zaczerpnęłam z nieistniejącej już restauracji  na Warszawkim Bemowie, a w związku z tym że bardzo smakował mojemu mężczyźnie spróbowałam odtworzyć. Było wiele mniej lub bardziej udanych prób, najcięższe okazało się odtworzenie smaku sosu. Udało mi się dobrać odpowiednie składniki i proporcje, dzięki temu ten makaron bardzo często gości na moim stole.
pennealfredo3

Przygotowanie: ok 20 minut

Porcje: 2 porcje

Składniki:

– pół opakowania dobrego makaronu penne (pszenny lub pełnoziarnisty, wg upodobań)
– 50 dag sera pleśniowego typu blue cheese (wybierzcie łagodny gatunek)
– 6 ząbków czosnku pokrojonych w cieniutkie plasterki
– 10 czarnych oliwek pokrojonych w plastry
– 1/4 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
– 100ml śmietany
– łyżka oliwy z oliwek
– 6-8 plasterków szynki parmeńskiej
– pieprz, najlepiej świeżo mielony
– świeżo starty parmezan do podania

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu.

W czasie kiedy makaron będzie się gotował przygotujcie sos. Na oliwę wrzućcie oliwki i czosnek, delikatnie podduście i dodajcie ser podgrzewając go aby się rozpuścił. Dodajcie 1 chochlę wody z gotującego się obok makaronu. Dodajcie śmietanę i wymieszajcie. Po ugotowaniu makaronu dodajcie go do sosu, dodając jednocześnie szynkę parmeńską i drobno posiekaną natkę. Makaron przełóżcie na talerze, posypcie parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

pennealfredo1

pennealfredo2

 

OCEŃ TO DANIE:
Danie:
Makaron penne w sosie śmietanowym z szynką parmeńską
Data publikacji:
Wasza ocena:
5 Based on 3 Review(s)

Podobne wpisy

Przeczytaj poprzedni wpis:
Co jeść w Rzymie

Zamknij