Makaron z serem – amerykański mac & cheese

Jeśli byliście kiedyś w USA to wiecie, że ten makaron to najpopularniejszy gotowiec na półkach superkarketu. Taki co to się go wkłada do kuchenki mikrofalowej, podgrzewa ze 2 minuty i pyszne danie amerykańskiej rodziny gotowe.  Będąc już wiele lat temu w Stanach oczywiście miałam okazji próbować i takich dań, choć przygotowanie makaronu samodzielnie w domu jest bardzo proste i nie rozumiem chęci „oszczędności czasu” i kupowania gotowców.

Do przygotowania makaronu możecie użyć jednego lub kilku rodzajów sera żółtego. To dobra opcja na wygarnięcie z lodówki kończących się serów, polecam Wam jednak głównie te gatunki które mają wyraźny smak, aby danie nie było zbyt mdłe.

Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 20 minut

Składniki:
– 200-250 g makaronu kolanka (możecie zastąpić innym)
– 60 g masła
– 30 g mąki pszennej
– 225 ml mleka
– sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa szczypta
– 1 czubata szklanka tartego sera (cheddar, gołda, parmezan, inne)

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. W garnuszku rozpuście masło, a następnie wsypcie mąkę i podsmażcie aż połączą się składniki i stworzy się jednolita masa. Następnie wlejcie mleko i wymieszajcie całość. Gotujcie mieszając od czasu do czasu aż całość zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Następnie zdejmijcie beszamel z ognia, dodajcie przyprawy oraz starte sery. Wymieszajcie, całość powinna się szybko rozpuścić. W razie potrzeby doprawcie sos jeszcze solą i pieprzem. Wymieszajcie sos z makaronem i podawajcie.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Makaron z serem - amerykański mac & cheese
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Najlepszy domowy cheeseburger

Cheeseburger domowy to naprawdę pyszna sprawa, a do tego dokładnie wiemy co włożymy do środka. Jeśli choć raz zdecydujecie się...

Zamknij